Meetjesland

Landelijke Augustijnentocht Ertvelde

De Augustijnentocht georganiseerd door WAK Sleidinge legt onmiddellijk het verband met een lekker streekbiertje en dat is ook zo. De tocht vertrok in de desbetreffende brouwerij Van Steenberge. Ik maakte mij op voor de 12 km met rustpost in gehucht Tervenen. Er wachtten mij twee lussen: 4,8 km en 7,1 km.

Het Oost-Vlaamse Ertvelde is een deelgemeente van Evergem samen met de andere deelgemeenten Kluizen en Sleidinge. De fusiegemeente is gesitueerd in het Meetjesland, is 2.452 km² groot en telt een goeie 10.000 inwoners. Brouwerij Van Steenberge is er een gekende brouwerij met de hoge gistingsbieren Augustijn, Gulden Draak en Piraat. De laatste jaren is de productiviteit sterk opgetrokken en steeg de omzet sterk. De oude brouwerij anno 1784 werd helemaal vernieuwd. De brouwerij is trots op zijn zes awards op de International Beer Challenge.

2019-05-25 Ertvelde-31-Pano

Bij het verlaten van de brouwerij kom ik in de Lindenlaan met zicht op de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Het regende licht maar voortdurend werd het erger en zou bijna de hele voormiddag voortduren. Veel regenschermen bijgevolg en regenkappen met moeilijke gezichtsverkenning tot gevolg. We kwamen in de omgeving van de Hoge Wal. Hier werden kleinschalige opgravingen gedaan.

Na de rustpost restte mij nog een stuk van 7,1 km. De regen verminderde en hield uiteindelijk op maar er wachtte mij een ander onheil. Lichte pijn in de rechterknieholte verergerde gestaag tot ik het op zowat 2 km van het einde niet meer kon uithouden van de pijn en niet meer op mijn benen kon staan. De organisatie  van de wandelclub haalde mij op en brachten mij naar een plaatselijke dokter. Duizendmaal dank aan het bestuur van WAK Sleidinge voor de bekommernis en goede zorgen. Ook hierin kan een club groot zijn. Mijn gratis Augustijn was er niet meer bij onderweg maar dat hebben ze goedgemaakt bij de aankomst.

Vóór mijn letsel kon ik voldoende foto’s maken en heb ik genoten van het mooi parcours vol afwisseling. Natuur, groen, natuur, waterlopen, onverharde paden, trage wegen, het was er allemaal. Dank ook aan de heel vriendelijke medewerkers. 1101 tevreden wandelaars. Tot binnen enkele maanden, er staat mij een operatief ingrijpen en lange revalidatieperiode te wachten.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere