Door het Brugse Ommeland

Heb je nog niet te veel wandelkilometers dit jaar of ben je aan het voorbereiden op een 100km- tocht dan breekt nu een periode aan waar er tochten aanbreken met de grotere afstanden. Keuze genoeg dit weekend & dan heb ik het niet over de verkiezingen. Ik kies vandaag voor het Brugse Ommeland. Gestart uit het Sint-Andreas Lyceum wandelen we langs het Veltembos gevolgd door natuurgebied Gemene Weidebeek tot aan de rustpost in het dienstencentrum. We passeren het ziekenhuis en gaan in één rechte lijn op het fietspad nu naar Assebroek waar men ook het domein Ryckevelde vindt met zijn kasteel.

De stijl waarin het kasteel gebouwd is (neogotisch), verraadt de leeftijd al.  Het werd in opdracht van baron Raphael Gilles de Pélichy gebouwd tussen 1913 en 1929.  De familie bleef er maar tot 1946 wonen.  Centraal valt direct de puntige toren op, in de linkervleugel bevindt zich de kapel.  Aan de achterkant ligt een ruime tuin met een grote vijver.  Vanop één van de talrijke bankjes langsheen het wandelpad rond het dierenpark kun je het mooie uitzicht bewonderen.

De Gemene en Loweiden vormen nu voor de grotere afstanden het decor op weg naar Sint-Kruis, al moet men daarvoor wel over de Oedelemberg waarna men kan verpozen niet alleen in pat’s caffee(rustpost)maar ook tijdens de passage van het Beverhoutsveld. Het jaagpad naast het Kanaal Gent-Oostende wordt vervolgd door te wandelen door Leiemeersen Noord. Over enkele weken kom ik hier terug in Moerbrugge dan voor de Nacht van Vlaanderen waar we een stukje van dit parcours meepikken. Dwars door de Assebroekse Meersen vervoegen de andere afstanden ons. We wandelen nog de Steenbrugse bosjes door en op het einde nog een passage door kinderboerderij de zeven torentjes op weg naar de startzaal. Een afsluiter van een mooie natuurwandeling.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Birger Coulier)