In de voetsporen van Ambiorix

Tongeren, een gezellig stadje met zijn Romeins verleden, was vandaag het decor van onze wandeluitstap. We startten vanuit het VIIO College en begonnen aan een lus van 5 km doorheen het historische stadscentrum. De stad en wijde omgeving worden gedomineerd door de gotische toren van de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek. Ontegensprekelijk een van de mooiste religieuze bouwwerken die ons land rijk is. We kunnen er niet naast kijken, het Ambiorix standbeeld. De koning van de Eburonen die in 54-53 v.c. in de omgeving het legioen van Julius Caesar de grootste nederlaag toekende. Het werd in 1866 gemaakt door beeldhouwer Jules Bertin.

Verder wandelend bereiken we aan de rand van Tongeren een deel van de middeleeuwse wallen. Even verderop bereiken we de Moerenpoort, als enige overgebleven stadspoort uit de middeleeuwen. Verder stappen we via smalle straatjes  en passeren we de Sint-Ursulakapel. In 1262 een infirmerie waar bejaarde en zieke begijnen werden verzorgd. We bereiken het Begijnhof, even wegdromen tussen schilderachtige huisjes en gezellige pleintjes, met het gevoel alsof je terug gaat in de tijd. Even verderop mogen we gaan rusten.

Na de rustpost beginnen we aan een lus van ca 10 km. We kruisen de Jeker, via smalle bospaadjes gaat het in de richting van het ca 200 ha grote natuurgebied De Kevie. “De Kjéve in het Tongers” bestaat uit moerassen, rietkragen, beemdenweide en houtkanten, waar de Jeker kilometerslang doorheen kronkelt. Met wat geluk tref je hier Galloway-runderen aan die hier vrij rondlopen.

Via smalle paadjes en een knuppelpad doorkruisen we het natuurgebied. De toren van de O.L.V. Basiliek komt binnen bereik. Meteen het einde van een prachtige stads- en natuurwandeling doorheen Tongeren en omgeving. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen