Rondom Wakken

We vandaag gaan eens op bezoek bij Watewystappers Tielt. De weerman belooft ons redelijk weer dus we kiezen voor de 18 km. We vertrekken en zitten onmiddellijk in het groen. Eerst passeren we langs het Kasteel van Wakken en wat verder gaan we nog langs een park,  het kloosterhof, die ons dan naar de Baliekouter brengt. Dit in 2004 opengestelde wandeldomein heeft naast 45 hectare bos ook veel open ruimte. Het wordt gedomineerd door weiden met knotwilg-rijen, bloemrijke hooilanden, de Mandelvallei en het open landbouwlandschap. In het bezoekerscentrum leer je alles over het provinciedomein.

Eenmaal dit doorkruist gaan we richting Markegem, waar onze eerste rustpost is. Na de rust gaan we verder richting Gottem. Onderweg komen we een nieuwe realisatie tegen waar ze allerlei klein fruit kweken. Hier en daar zie je ook dat de vlasindustrie ook terug aan het heropleven is. In Oeselgem is onze volgende rustpost. Na de rust begeven we ons door de Leiemeersen van Oeselgem en Zulte, dit zijn stuk voor stuk prachtige natuurstukjes. Iets verder wandelen we bijna door de achtertuin van Kasteel te Lake. Het Kasteel Te Lake bevindt zich op de linkeroever van de Leie in Zulte en werd gebouwd in 1748. Het omwalde kasteel in classicistische stijl ligt in een park van 3 hectaren groot. Via de Limnanderdreef was het kasteel verbonden met het centrum van Zulte. Deze dreef werd in 1972 onderbroken door de aanleg van het Leiekanaal. Hierdoor ligt Kasteel Te Lake nu afgesloten van het dorp.

We trekken verder langs De Leie tot op grondgebied Wielsbeke en zo verder tot in Wakken waar we terug op onze startplaats belanden. En ditmaal zijn het geen ijsjes maar zeer lekkere aardbeien die ons te wachten staan. En ook zijn de Watewystappers de wandelaars zeker niet vergeten want er waren talrijke prijzen te winnen. Proficiat met de organisatie van deze prachtige natuurwandeling. Verslag: Olivier Patrick

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)