Bos en natuur in Ardooie

De Spartastappers Ardooie gaan voor de 2e maal buiten de grenzen van Ardooie, namelijk de streek van het Sterrebos en de kleiputten. Door de stemming is het rond de startzaal nu nog meer zoeken achter een parkeerplek. Maar ik ben deze keer met de fiets, dus voor mij geen parkeerproblemen.

We starten vanuit Zaal de Hazel, via allerhande buurtwegels richting Oekene. Daar kruisen we de Rijksweg en wandelen we zigzag door  de wijken. Gelukkig zijn we snel het dorp uit en bereiken we de groene long. De eerste rustpost is in het plaatselijk schooltje. Na de rust trekken  we de velden binnen richting de Vossemolen. Daar kunnen we genieten van de rust, mooie landschappen en weiden die begroeid zijn met boterbloempjes. We maken een lus en keren zo terug in het schooltje in Oekene.

De derde lus is er eentje van 8 km, en die brengt ons nu naar de Kleiputten.  Het natuurreservaat  ‘De Kleiputten’ is 4,2 ha groot en wordt beheerd door Natuurpunt vzw. Het omvat een voormalige kleigroeve die nu als open water en moerasgebied wordt beheerd. We maken hier een wandeling in het vernieuwde deel van de kleiputten, en dit sluit aan op het Bergmolenbos en het Sterrebos. Het Sterrebos in de deelgemeente Rumbeke is 27 ha groot. Op het kasteeldomein bestaat het grootste deel uit bos met aansluitend een 19de eeuws park in Engelse stijl en hooiland.

Er is een grote verscheidenheid aan parkbomen rond het domein. Zo staat er voor het kasteel een plataan van bijna 200 jaar oud. In het hooiland groeien verschillende planten zoals pinksterbloemen en moerasspirea die de omgeving kleur geven.

Naast de vele planten en bomen vinden ook dieren hun thuis in het Sterrebos. Verschillende watervogels zijn terug te vinden in de omgeving van de poelen en de vijver. De winterperiode is het ideale moment om een ransuil te spotten. Hier nemen dan ook vele wandelaars even rust om van de pracht te genieten van het domein. Eenmaal het bos uit komen we aan de volgende rustplaats. Nu  rest er ons nog 3 km, en die nemen we door een resterende groene zone, die ons tot net voor de startplaats brengt. Voor de wandelclub Ardooie is dit terug een geslaagd evenement met om 14u al terug een 1400 wandelaars op de teller, dikke proficiat.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)