Door de Hagelandse Heuvels

Op Hemelvaartsdag trokken we naar Vlaams-Brabant, welbepaald naar Houwaart, een deelgemeente van Tielt-Winge. Waar de Globetrotters hun 24ste Hagelandse Wijngaardentocht organiseerden. Door het heuvelachtig landschap belooft het een pittige wandeling te worden. We startten vanuit de plaatselijke feestzaal Sint-Denijs, met de ruime afstanden van 4 tot 25 km.

Onmiddellijk na de start, bevinden we ons in de groene natuur van de Motte-vallei, het kloppend hart van het Hageland. Wandelend via smalle paadjes tussen de weilanden, bereiken we het ca 500 ha grote Walenbos. Een van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland, wild, nat en onherbergzaam. De ongerepte natuur is troef in deze groene parel. Verder gaat het via verharde en onverharde veldwegen, tussen fruitboomplantages en uitgestrekte graanvelden, in de richting van Sint-Joris-Winge waar we mogen gaan rusten.

Na de koffie zijn we klaar om onze tocht verder te zetten. Onmiddellijk na de rust krijgen we de Roeselberg onder de voeten geschoven, zijn beboste flanken doet je niet vermoeden dat deze nog flink wat hoogte meters verborgen houdt. Even verderop belanden we terug in het Walenbos. We doorkruisen dit prachtige natuur domein, voor we het beseffen bereiken we de startzaal in Houwaart.

We krijgen er niet genoeg van, en maken nog een plaatselijke lus. We passeren de Sint-Denijskerk, verder stappend via een pittige holle weg, bereiken we de Wijngaardbergen. Van hieruit heb je een prachtig zicht over de Motte-vallei, en de vele wijndomeinen. Een smal paadjes voert ons terug bergafwaarts naar de startzaal. Einde van een zeer geslaagde wandeling doorheen de Hagelandse heuvels. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen