Verborgen moois rondom Sint Truiden

Ondanks het voorspelde minder mooie weer, trekken we toch richting Sint Truiden. Wandelclub AVIAT beloofde een zeer afwisselend parcours. Vertrekken doen we in zaal De Kajaan. Een parkeerplaatsje zoeken werd een hele klus. Nochtans is het vrij rustig in de vertrekzaal.

De eerste km loopt door een woongebied maar al vlug gaat het verder over veldwegen en bospaden. Via het kasteelpark bereiken we het prachtige kasteel van Duras. Het is een typisch voorbeeld van neoclassicistische architectuur. Het werd gebouwd tussen 1787 en 1789. Het is te bereiken via een statige platanendreef. Meer hierover via deze Link.

Het blijft grijs en bewolkt, en er waait een stevige wind als we het domein verlaten via deze indrukwekkende dreef. Na 7,6 km bereiken we een eerste maal de rustpost. Het Provinciaal Domein Het Vinne, ons niet onbekend, spreekt ons wel aan en we besluiten een extra lus van 7 km te doen om dit mooie vogelrijke gebied te bezoeken. Dit was ijdele hoop, we hadden het kaartje met de parcours fout gezien. Toch loonde deze lus evenzeer de moeite. Het bood ons een prachtig stukje natuur en verrassend veel groen.

Na een tweede bezoek aan de controlepost rest ons nog 5,6 km tot het einde. Ook deze keer worden we getrakteerd op een ongekende schoonheid van deze streek. Sint Truiden staat gekend om zijn fruitteelt, maar hier wordt zelfs aan druiventeelt gedaan. Wandelen tussen de fruitbomen geeft ons toch altijd een speciaal gevoel, zelfs al zijn er geen bloesems, de kleine ontwakende vruchten aan de bomen bieden eveneens een mooi beeld. Een ratelende trein over een brug doet ons even opschrikken uit onze mijmeringen.

DSC_3193

Onverwacht duiken we een klein natuurgebied in waar kwakende kikkers ons verwelkomen. En ja, hier staat een heerlijke grote ligbank om te genieten van al dat moois rondom je. Via een klein paadje passeren we een uniek initiatief om een speelweide voor kinderen te bereiken. Ze kunnen langs een grote buis afschuiven naar deze weide. Wat een geweldig idee.

We volgen dit kleine paadje in het groen en bereiken zo het einde van deze tocht. Wat hebben we weeral genoten van zo’n fantastische wandeldag. Bedankt bestuur, uitpijlers en medewerkers van AVIAT voor deze overheerlijke wandeldag.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise