Genieten in het Dijle – Hageland

Wandelclub de Bollekens Rotselaar hield vandaag zijn Hagelandtocht. De startzaal was in het Montfortcollege. Er was een ruime keuze aan afstanden tussen 4 en 30 km. De gemeente Rotselaar is gelegen waar 3 streken elkaar raken. De Zuiderkempen (Werchter), het Hageland (o.a. Heikant en Wezemaal) en het Dijleland (o.a. Rotselaar). Het Hageland is een gekende fruitstreek, en bekend voor de Hagelandse wijn. Het Dijleland is bekend voor het fokken van de Brabantse trekpaarden, en het kweken van witloof.

Natuur en cultuur gaan hier hand in hand. De bijzonderste bezienswaardigheden op deze Hagelandtocht, die we konden bewonderen volgens de gekozen afstand  : het Montfortcollege (de prachtige startzaal). Dit was vroeger een vervallen kasteel (het Vrouwenpark). In 2018 telde deze school ongeveer 900 leerlingen.

De volgende gebouwen, was de gekende Danone zuivelfabriek, de brouwerij Mena in Art Deco stijl 1933. Sinds 1994 is dit pareltje, een beschermd monument, en doet nu dienst als bibliotheek . De Donjon Ter Heyden toren (1350) en 30 meter hoog, is omringd door water. Deze toren heeft een uniek grondplan in de vorm van een Grieks kruis. De toren was zeker een blikvanger. Zes niveaus zijn verbonden door een wenteltrap. Vanaf het dakterras heeft de bezoeker een uniek vergezicht van 360° over de omgeving. De Werchter weide mocht niet ontbreken op deze tocht, gekend van zijn Rock-Werchter festivals.

We kregen vandaag niet alleen zonnig mooi tropisch wandelweer, maar ook een fantastische gevarieerde natuur-cultuur Hagelandtocht. In Dijleland – Hageland wisselen machtige bosgebieden en open landschappen – mooie holle wegen elkaar af. Bedankt aan alle vrijwilligers van de Bollekens voor jullie inzet en top parcours. Proficiat!

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Theo Vallons