Tussen snikhete Vlaamse bergen

Godewaersvelde, gemeente in Frans-Vlaanderen, wordt door wandelclub Het Vlaemsch Huizeke gebruikt als uitvalsbasis voor hun tocht tussen de Vlaamse bergen. Het prachtig parcours en de unieke ligging aan de voet van de Katsberg, lokken veel Vlaamse wandelaars. Zoals op iedere wandeling van deze club staan ook nu weer de braadspitten lustig rond te draaien. Je zou zowaar al van ’s morgens vroeg honger krijgen.
De zon staat reeds hoog aan de blauwe hemel en het is duidelijk dat het vandaag zeer warm wordt, er werd 30° en meer voorspeld, dat belooft.

Door een woonwijk en langs stille wegen wordt de oude spoorwegroute bereikt die de wandelaars naar de eerste rustpost brengt. Omdat het al heel warm is gaan frisse dranken vlot over de toonbank.
Na de rust gaat het richting Katsberg (Mont des Cats) waar zich de abdij bevind. Dreven, trage wegen en bos leiden naar de top van de Katsberg. Hoewel dit de gemakkelijkste kant is om de berg op te gaan, is het toch ferm zweten geblazen. Gelukkig is de herberg in de omgeving van de abdij open en kan er nog een verfrissing genuttigd worden.

De abdij op de Katsberg, Abbaye Sainte Marie du Mont des Cats is een Cisterciënzerabdij van de trappisten. In de 17de eeuw waren op de Katsberg Vlaamse monniken gevestigd, maar tijdens de Franse Revolutie werden ze verjaagd en hun klooster verwoest. In 1826 kwamen acht trappisten, gestuurd door de Abbaye du Gard, zich vestigen in wat aan gebouwen overbleef.
In 1831, door conflicten binnen de orde, splitste de kloostergemeenschap zich in drie. Enkele broeders bleven ter plekke in een nederzetting die niet meer door de trappistenorde werd erkend. Anderen trokken weer in de abdij van de Gard in en anderen stichtten een nieuw klooster in Westvleteren. In 1847 was de vrede met de Trappistenorde hersteld en kon de priorij het statuut van abdij verwerven.

Tijd om de terugweg aan te vangen, terug naar Godewaersvelde. In het bos staat de Chapelle de la Passion (de passiekapel), in het Vlaams de korse kapelle (koortskapel) genoemd. Hier komen de gelovigen een lap stof hangen, dat door de patiënt werd gedragen, in de hoop op, of als dank voor, genezing. Bescherming tegen koorts heeft plaatsgemaakt voor koorts in het algemeen, dat wil zeggen voor een bredere notie van ziekte.
Onderweg naar beneden merken de wandelaars dat er pijlen verdwenen zijn en dat was  het geval op verschillende afstanden. Wie houdt zich daar toch meer bezig!

En dan kwam er een einde aan deze prachtige wandeltocht. De afwezigen hadden andermaal ongelijk. Het totaal aantal wandelaars was nog niet beschikbaar en wordt later eventueel bijgevoegd aan het verslag.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Josiane Questroy