Poort van Haspengouw

Wandelclub WSV De Schoverik Diepenbeek organiseerde in hun eigen dorp de Vinkentocht. De start van de wandeling was in de zaal Terloght. Er was ruime parking voorzien. De wandeling ging langs de mooiste stukjes van Haspengouw, Diepenbeek en Kortessem. Er was ruime keuze aan afstanden tussen de 6 t.e.m. 22 km.

De zon stond al vroeg aan de hemel. In de Helstraat kwamen we het eerste buurtkapelletje tegen. Het is toegewijd aan O.L.V van Banneux ter vervanging van de oude kapel wegens heraanleg van de weg. Verder kwam je nog enkele kapelletjes tegen van de Heemkundige Kring. Via een zijweg wandelde je in het landelijke Diepenbeek. Je wandelde op het fietsnetwerk tussen velden met jonge gewassen. Bij het binnenkomen van het dorp Kortessem wandelde je over de Winterbeek, de Mombeek en langs  mooie gerestaureerde boerderijtjes. Van dichtbij wandelde  je langs de restauratie van het pand Luimertingenmolen. Deze watermolen werd al in 1293 vermeld en ligt op de grens tussen Kortessem en Diepenbeek. Als je verder door Kortessem wandelde kreeg je een mooi zicht op de afwisseling van jong gewassen op de velden en de vele fruitplantages.

Na een welverdiende tussenstop in de voetbalkantine van Kortessem ging het richting Vliermaalroot. We werden even verwend doordat we de laatste km in een mooi natuurgebied Nietelbroeken mochten wandelen. Dit mooi gebied wordt beheerd door Natuurpunt Diepenbeek. Nietelbroeken bevindt zich in de vallei van de Mombeek en is 66ha groot is. Je wandelt door een zee van verschillende voorjaarsbloemen. Eens uit het wandelparadijs bereikte je de zaal Terloght. Het einde van een mooie en afwisselende wandeling in Haspengouw. Wandelclub De Schoverik zorgde voor een prachtige wandeling, proficiat.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)