Een stormachtige groene Zwalmtocht

In Oost-Vlaanderen, in de gemeente Zwalm, hield wandelclub de Scheldestappers Zingem, zijn 36ste Sloebertocht. De start was vanuit de Zwalmparel, Sportlaan te Zwalm. Er was terug een 60 km, met 386 stappers.

De wandelaars konden nog kiezen uit afstanden van 6 tot 36 km. De parcours waren heel gevarieerd. Zwalm wordt ook het twaalfdorpenparadijs genoemd. De bekende Zwalmmolen zat in het parcours. Deze watermolen werd voor het eerst vermeld in 1040, en was actief tot 1970. Deze werd gebruikt voor het vermalen van koren, lijnzaad, e.a.… Op de Zwalmrivier stonden hier vroeger dertien molens. Enkele zijn slechts overgebleven en zeker een bezoekje waard.

Volgens de gekozen afstand wandelde men langs de Zwalmbeek, met zijn unieke fauna en flora. Het waterzuiveringsstation stapten we voorbij zo naar een mooi stukje natuur. De Swalmahoeve deed dienst als rustpost. Na de rust, een wandelpad dat ons begeleidde naar de oude spoorwegbedding naar Elzele. Hier voerden de Fosttreintjes, de mijnwerkers naar de Henegouwse steenkoolmijnen. Het was hier en daar pittig klimmen, een helling uit de Ronde van Vlaanderen.

Ook is het altijd leuk om te wandelen via trage wegen met veel groene natuur. De dorpjes Sint-Denijs-Boekel en Sint Blasius Boekel stapten we eveneens door, niet voor niets spreekt men van het twaalfdorpenparadijs.

En een groen paradijs is deze tocht en streek zeker, een wandelparel. Deze tocht is het tweede luik van de Oost-Vlaamse Biergordel. Vandaar het gratis streekbiertje aan de bierwagen, die strategisch stond opgesteld. Een gedeelte van de opbrengst is vandaag ten voordele van het Kinderkankerfonds. Men stapte dus ook voor het goede doel. We dankten alle medewerkers – vrijwilligers voor hun inzet, een super organisatie. Wegens de hevige wind en de hagel- en regenbuien, niet alles kunnen fotograferen.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem