Met Molenstappers in en rond Aarsele

Wandelclub WSV De Molenstappers organiseert vandaag voor de 24e maal Dwars door Aarsele. Net voor de aankomst in Aarsele worden we al opgewacht door de parkeerwachters, die begeleiden ons veilig naar een van de 3 parkings. Deze liggen op korte wandelafstand van de startzaal.  Het weer is alvast een flink stuk beter dan gisteren. De zon schijnt en overal zie je blijde gezichten. Aan de startzaal staan de medewerkers al volop pannenkoeken te bakken, deze houden we tegoed tot na de wandeling.

Aarsele is een dorp in West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Tielt. We kiezen vandaag voor de 13 km. We vertrekken vanuit de parochiezaal en nemen enkele smalle buurtwegels en wat groene parken. Na amper 1.4 km is er al een eerste stop en daar worden we verwend met een lekker taartje en een drankje. Na de rust wandelen we verder, en maken we zoveel mogelijk gebruik van trage wegen, tot in Wontergem, een dorpje in de provincie Oost-Vlaandern en sinds 1977 deelgemeente van de stad Deinze. Het landschap is er licht glooiend, met valleien van d’ Oude Mandelbeke en de Vondelbeke.

DSC04414

Aan de Sint-Agneskerke in de dorpskern staat een bronzen beeld ingewerkt in een blok graniet van oud-coureur en Wontergemnaar Lucien Buysse. Zijn wielerloopbaan begon in 1914 en In 1923 reed hij zijn eerste Ronde van Frankrijk uit en eindigde op een mooie achtste plaats. Lucien Buysse won in zijn loopbaan in totaal vijf Touretappes. Ook zijn broers Marcel Buysse en Jules Buysse waren bekende wielrenners. Vlakbij de kerk is onze 2e rustpost voorzien, en die zit reeds goed vol. Na de koffie vertrekken we richting de Vallei van de Zeveren beek.

De vallei van de Zeverenbeek behoort tot de mooiste verborgen stukjes natuur van Vlaanderen. Na de ijstijd werd de vallei van de Zeverenbeek een moeras dat langzaamaan opgevuld werd met veen. Dit veen is op sommige plaatsen enkele meters dik en werkt als een spons die veel water vasthoudt. Voor Vlaanderen is dit een uniek gegeven. Het huidige gebied van de Zeverenbeekvallei strekt zich uit van aan het Schave tot in Wontergem en is zowat 200 hectare groot. Eenmaal uit de vallei, wandelen we nog even door de boomkwekerij Ter Koutere richting finish.

Hét moment om te kunnen genieten van onze welverdiende lekkere pannenkoeken. We hebben genoten van een zeer aangename wandeling met veel variatie. De Molenstappers uit Ruiselede mochten tevreden terugblikken met een opkomst van iets meer dan 1500 deelnemers

Tekst: Olivier Patrick

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier