Grensoverschrijdende natuurwandeling in Hamont-Achel

Grensgemeente Hamont-Achel, gelegen in het noordoosten van de provincie Limburg, vormde vandaag het decor van onze wandeling. De voetbalkantine van Excelsior was de vertrekplaats van de Sint-Jobswandeling. Een organisatie van De Grevenbroekers, met ruime keuze aan afstanden van 5 tot 24 km. We startten onder een stralende lentezon. Het parcours stuurt ons even naast een drukke baan, vooraleer we het ca 45 ha grote natuurgebied Warande bereiken. Een landschap bestaande uit vloeiweide, weilanden en poelen.

Wandelend via smalle paadjes tussen weilanden en veldwegen, bereiken we de Geologische Tuin. De Geologische Tuin is een verzameling van voornamelijk Belgische gesteente, die gelegen is langs een cirkelvormig pad. Even verderop bereiken we de Tomp, een torenburcht opgericht begin 14e eeuw door Willem Van Boxtel. Verder stappend bereiken we de Warmbeek, er volgt een prachtige passage langs de oever van de beek. Deze kronkelt kilometerslang door prachtige natuurlandschappen. We stappen verder door het wandelgebied “Het Mulke”. Even verderop bereiken we het Scoutsheem en mogen we gaan rusten.

Na de koffie gaan we verder via het natuurreservaat van de Beverbeekse heide. We doorkruisen dit prachtige heidelandschap, stappend over zanderige wegen, door dennenbossen en uitgestrekte heidevelden. Voor we het beseffen kruisen we de grens met Nederland, en belanden in het natuurreservaat van de Leenderheide. We doorkruisen een deel van dit unieke natuurgebied. Even verderop bereiken we dodendraad, de draad des doods, een elektrische grensafscheiding tussen België en Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

We bereiken grenspaal 174 en kruisen terug de grens met België. Voor we het beseffen bereiken we het Scoutsheem, en mogen we gaan rusten. Na de rust zijn we klaar om de slotkilometers aan te vangen. De terugweg stuurt ons door het natuurgebied Warande, door gemengde loofboombossen, langs weilanden en over smalle bospaadjes. Het is volop genieten van deze prachtige omgeving. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam eraan. Einde van een prachtige natuurwandeling rondom Hamont-Achel en omgeving. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Bart Van Herck