Op Pinksteren smokkelen

Pinksteren en Vaderdag, toch kwamen er 1931 wandelaars naar Stekene in Oost-Vlaanderen. De startzaal was in de Broederschool te Stekene. Hier hield Wandelclub de Smokkelaars Stekene zijn 37ste Smokkeltochten – Memorial Leo Martens en de 21ste 50 km van Stekene.

Het was even (één lus) door wijken en straten stappen, om te genieten van het Groen gebied te Stekene, gelegen in een betoverende regio, het Zoete Waasland. Vanwaar deze naam? De Wase boer vernieuwde lang geleden de Europese landbouw door te starten met het telen van rapen, een groot succes werd dit initiatief. Het land van Waas was geboren. Stekene is nog steeds de groene long van dit Waasland. Het groengebied, dit ligt evenwijdig met de Stekense vaart. Langs verharde wandelpaden kon men genieten, van de weidse vergezichten en het landelijk landschap.

Vooral het natuurgebied het Gelaag is een parel. Vroeger werd er hier klei gewonnen, eerst met de spade en in 1913 werd de kleibaggeraar in dienst genomen. Het is nu een oase aan rust, met een unieke fauna en flora. Vele populieren, kruiden, bloemen, watervogels, talrijke geuren en kleuren kon de wandelaar bewonderen (de meeste afstanden). We hadden graag nog wat langer hier doorgewandeld, een prachtig stukje natuur.

Het Wullebos – de Baggaart ligt op de grens tussen Moerbeke en Stekene. Dwars door dit gebied loopt de Abelebeek en de Wullebosbeek parallel aan elkaar. Dit prachtig stukje natuur, het Wullebos vormde lange tijd het enige bos op de dekzandrug Maldegem – Stekene. Dit pareltje stapten de langste afstanden.

Volgens de gekozen afstand kon men ook even proeven van het Heidebos. Dit bos strekt zich uit over Moerbeke en Wachtebeke. Open heide, dennen, beuken kregen de wandelaars om door te wandelen. Stekene, en omstreken, inderdaad de groene long van dit Waasland. Bedankt en proficiat aan alle medewerkers en vrijwilligers voor jullie inzet. Proficiat aan alle wandelaars, en een pluim voor alle 50 km wandelaars.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem