Lummen Puur Natuur

De club De Lummense Dalmatiërs houdt vandaag hun jaarlijkse maandagtocht en laat dit nu dit jaar juist op Pinkstermaandag zijn bij een fantastisch mooi wandelweer, hetgeen een grote menigte wandelaars hier op de been brengt. Deze meevaller is hun dan ook ten volle gegund. Men voorspelt namiddag onweerachtige buien en dus besluiten we om vroeg te vertrekken wat achteraf gebleken een allerbeste keuze is. De tocht is dan ook nog een samensmelting met de tocht van de club Sporton uit Deurne bij Diest en dat leidt tot een enorme keuze aan afstanden.

We kiezen voor de route van 13km en bevinden ons al vlug in een groene laan, parallel lopend aan de Mangelbeek. Hier merken we al dadelijk de vernielingen door het stormweer van de afgelopen dagen. Ontwortelde bomen, afgebroken takken, afgewaaide bladeren….. het is een fenomeen dat ons meerdere malen tijdens de tocht opvalt. Links van ons krijgen we een zicht op het Kasteel De Burg, het oudste van 4 kastelen in Lummen. Meer info in volgende link.

Een eindje verder passeren we de ingangslaan van Kasteel Het Hamel, waarvan we echter geen foto kunnen nemen daar het helemaal verscholen ligt tussen het groen. Wit geschilderde 19de-eeuwse meerpalen van arduin markeren de inrit. We vervolgen onze weg door de vallei van de Mangelbeek en komen aan bij een watermolen , De Kleen Meulen, die ooit dienst deed als olieslagmolen en graanmolen. Meer info in volgende link.

We duiken nu het Lummens Broek in, een pareltje van een natuurgebied, beheerd door Natuurpunt. Hier nemen we even een afslag om ons naar een mooie vogelkijkhut te begeven waar we een prachtig zicht krijgen over een plas met vele watervogels. Nadat we nog de vijvers van Schalbroek bewonderd hebben brengen de pijltjes ons richting het bos van de Willekensberg, waar onze kuiten even getraind worden.

Deze mooie bospaden leiden ons naar de controlepost in de Harmoniezaal van Lummen. Na een opkikkertje vervolgen we de tocht die ons nu weer terug naar de Willekensberg brengt en we passeren hier een prachtig sportcentrum waar een overvloed aan sporten kunnen beoefend worden. Langs nog een mooie holle weg met hoge wanden komen we in het centrum van Lummen waarna we de eindbestemming bereiken. Een prachtige tocht met heel veel variatie in landschappen. Bedankt bestuur en medewerkers voor de puike organisatie. We hebben genoten!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise