Voetje voor voetje

Op 11 juni organiseerde wandelclub ‘Voetje voor Voetje vzw’ zijn Ruytershovetocht vanuit de gelijknamige feestzaal Ruytershove in Izegem. Er was keuze tussen verschillende afstanden van 4 tot 25 km, de grootste afstanden wandelden in richting van Lendelede, op een vernieuwd parcours. Ik koos voor de 19 km.

We gaan van start via de Waterstraat richting Lendelede. We nemen eerst wat verkeersluwe wegen, om dan de kleine boerenwegeltjes te nemen tot op onze eerste rustpost in de plaatselijke fruitwinkel (Ter Vluggebusch). Daar verkopen ze nog een aantal hoeveproducten waaronder heerlijke ‘eigen gekweekte’ aardbeien.

Na de rust keren we via een private weg terug. Ook deze weg loopt tussen de velden en van hieruit kan je de elektriciteitscentrale van Izegem zien liggen. Eenmaal terug aan de startzaal liggen de barbecueworsten al op de grill, dat belooft voor deze middag. Ondertussen is de zaal ook al goed volgelopen.

Ik vertrek terug na een korte pauze. We wandelen onder de viaduct door en gaan op verkenning langs het sportstadium en het FrunPark, om zo in het Park van Wallemote te belanden.

De kasteelbouwers van Wallemote-Wolvenhof waren twee broers uit een welvarende familie van Izegemse grootgrondbezitters. Hun overgrootvader Jozeph Vanden Bogaerde werd bij de Belgische onafhankelijkheid in 1830 als burgemeester van Izegem benoemd en bleef dit tot zijn overlijden in 1832. Zijn kleinzoon Valére Vanden Bogaerde werd in 1900 als zevende burgemeester van Izegem verkozen en bleef dit tot zijn plotse dood in 1904. De Burgemeester Vanden Bogaerdelaan in het centrum van Izegem draagt zijn naam. Valére gaf de aanzet tot de bouw van beide kastelen maar het waren zijn twee oudste zonen, Emile en Gaspard, die de plannen uitvoerden.

De familie Vanden Bogaerde stelde de Izegemse stadsarchitect Jules Vercoutere aan als ontwerper van de kastelen Wolvenhof, Wallemote en bijgebouwen. In 1912 werd gestart met de bouw van de kastelen en met de aanleg van de bijbehorende parken. Een terrein van 12 ha werd volledig vergraven voor de aanleg van vijvers en voor het ophogen van terreinen. Eenmaal uit het mooi park gaan we richting de Mol, waar er nog een rustpost is.

Na de rust duiken we het nieuwe park binnen langs de achterzijde, alsook de achterzijde van het Wallemotepark nemen we terug voor ons rekening. We trekken nu verder om het groene van de bosmolens te verkennen en dan zo terug te keren via verharde wegen tot in de startzaal. De club krijgt veel felicitaties van de wandelaars met de vernieuwde parcours, en van zij die niet wisten dat er zoveel groen was in Izegem. Dikke proficiat aan de organisators. Tekst: Olivier Patrick

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)