Pareltjes van natuurlandschappen

De wandelclub Iris uit Kortessem organiseerde hun jaarlijkse kappellekestocht in Guigoven. In de vertrekzaal Buurthuis Den Hamel had je verschillende lussen van 5 t.e.m. 9 km. Deze afstanden gingen naar de mooiste plekjes in de streek van Haspengouw. Het natuurschoon van Zammelen mocht er niet ontbreken. Ik ging voor de 9 km en het weer was gelukkig droog.

We gaan van start en naderen eerst een nieuwe wijk. Zo kwamen we aan de ingang van het natuurgebied Limburgs Landschap Eggertingen. Links hadden we het Rood Kasteel voor ons liggen van rond de 13de eeuw. De wandelpijlen wezen ons naar het mooie natuurgebied Eggertingen. Dit mooi stuk natuur ligt in het zuiden van Kortessem en loopt uit in Hoeselt en Borgloon. Alleen op het geluid van de vogels af genieten we van de driebeken-valleien. We wandelen verder langs de prachtige houtkanten, hoogstamboomgaarden en bloemrijke weides. Eens uit de natuur maakten we kennis met de landbouw.

Langs licht golvend landschap was het een prachtig uitzicht. Verder gingen we langs de verschillende percelen van jonggewas en fruitbomen. We naderen het pittoreske dorpje Zammelen, een deelgemeente van Kortessem. Daar kregen we opnieuw een prachtig pareltje voor onze voeten geschoven nl. Greenspot Zammelen. Van Natuurpunt uit hebben zij er voor gezorgd dat we kunnen genieten van dit natuurschoon. Wij werden getrakteerd op afwisseling van beemden, typische hooilanden, moerassen en broekbosjes.

Eenmaal uit het natuurgebied wandelen we in het volgende dorpje Gors-Opleeuw een deelgemeente van de stad Borgloon. In het centrum keken we  uit op het kasteel van Gors. De nabijgelegen dorpspomp uit 1845 en de St-Martinuskerk sieren het dorpsplein. Eens uit de dorpskern genieten we nog even van de open vlakten. Zo kwamen we aan het einde van een prachtige wandeling. Vele mensen zijn thuis gebleven omwille van slecht weer dat ze voorspeld hadden, maar zij hebben een mooi wandeling gemist. Dikke proficiat aan de wandelclub Iris uit Kortessem. Tekst: Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)