De natuurparels van Heist-op-den-Berg

Dat het vandaag ideaal wandelweer was hebben de vrijwilligers van WSV Ivas te Itegem kunnen ondervinden. Ongeveer 2000 wandelaars vonden vandaag de weg naar Itegem. Ondanks de grote opkomst was hier onderweg niet veel van te merken. Er was dan ook een grote keuze aan afstanden.

Door Itegem stroomt de Grote Nete. Deze prachtige Netevallei was uiteraard de rode draad van het parcours. Al snel konden de wandelaars over het pad naast de kronkelende Nete wandelen. De vallei is een echte aanrader om door te wandelen. Het was dus optimaal genieten vandaag.  

Na de rustpost was het even stevig klimmen. Nu weten we weer waarom er berg in de naam Heist-op-den-Berg staat. Nadat we de 48 m hoge berg achter ons hadden gelaten, kregen we een ander prachtig gebied te zien, de Averegten. Dit 100 hectare grote domein is een gebied met zowel bossen als open ruimten. De Averegten zou in een ver verleden een omheind varkensbos geweest zijn. Aver is een Oudnederlandse vorm van ever of varken. Egten verwijst dan naar hegten of omheining. Sinds 2018 hangen er twaalf panelen in het bos met gedichten. Die gedichten gaan allemaal over de natuur.

Op het einde van de wandeling was er voor ons wandelaars nog een kleine leuke verrassing. We kregen de kans om door het bosrijk park van het kasteeldomein La Garenne te mogen wandelen. Vroeger deed het kasteeltje op dit domein dienst als jachthuis van het nabijgelegen Kasteel Isschot. Nadat we dit uniek park hadden verlaten was het einde van de wandeling in zicht.

Wij danken WSV Ivas voor de afwisselende wandeling. We hebben er in ieder geval van genoten.

Klik hier voor de fotoreportage van Bart Vanherck.