Een rijkelijk erfgoed rond Hasselt

Maandag 17 juni 2019 organiseerde de plaatselijke wandelclub De Trotters de hooitocht met als start het ontmoetingscentrum van Runkst, een stadsdeel van Hasselt. De afstanden waren afgepijld rond de groene long van Hasselt en de deelgemeente Kuringen. Er was keuze tussen 5, 7, 11, 16 en 18 km.

De start van de wandeling ging door de woonkern van Runkst en Kuringen met vele nieuwe flatgebouwen en het nieuwe moderne gerechtsgebouw dat boven de huizen uitsteekt. Niet ver van het treinstation van Hasselt, wandel je in een mooi natuurgebied, de “Waterdraken in Bommekoeters” (dialect voor bommenkraters). Tijdens de tweede wereldoorlog zijn er veel bommen gevallen in en rond het rangeerstation van Hasselt, vele mensen en kinderen lieten hier het leven. De kraters gevuld met water lokt vele amfibieën aan. Het is een vrij wandelgebied.

Beetje verder wandelde je in Kuringen op het domein Prinsenhof. Je wandelde  langs het documentatiecentrum “2819 jaar geschiedenis van Kuringen” in een mooi herenhuis. Vroeger in de 18e eeuw was het een kasteel en kreeg het de naam” het Prinsenhof”. In de 17e eeuw werden de torens verwoest door de Franse soldaten. In 1984 kocht de stad Hasselt het domein aan en bracht er gemeentelijke diensten in onder. De rijke geschiedenis vind je terug op “Prinsenhof Kuringen”. Na de eerste tussenstop in een zaaltje van V.Z.W. De Boezeroenen bleef je in Kuringen wandelen.

Tussen de rijke akkervelden bereik je de Abdij Herkenrode. Al sinds de twaalfde eeuw is de abdij van Herkenrode gebouwd aan de oevers van de Demer. Zij was de eerste vrouwenabdij van België. De Abdij Herkenrode was dringend aan renovatie toe. Vanaf 1998 heeft het meer dan 10 jaar geduurd voor het volledig af was. Het 100ha groot domein werd opnieuw heraangelegd zoals 300 jaar geleden. Nu is er een startplaats voor wandelaars en fietsers. En voor wie dorst heeft is er een Abdijbier Herkenrode. Wil je meer weten over het rijk geschiedenis van de Abdij Herkenrode klik naar www.abdijsiteherkenrode.be

Bij het verlaten van de site, wandel je even in het bos waar je de afkoeling best kon gebruiken. Tussen de kronen van de bomen zag je terug de tussenstop liggen. Daarna wandel je opnieuw langs de rijkelijke velden, om zo de startplaats te bereiken. In de zaal ontmoette ik een flinke erevoorzitter van de wandelclub De Trotters Dhr. Vandersmissen August. Hij heeft de wandelclub De Trotters opgericht. De 88-jarige is 12 jaar voorzitter geweest en 27 jaar bestuurslid. Het was een interessant gesprek. Bedankt voor deze leerrijke, afwisselende en ontspannende wandeling.  Tekst: Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)