Rust in het Bosland

Dinsdag had ik mijn zinnen gezet om in de Limburgse Kempen te gaan wandelen. In Kleine-Brogel organiseerde de wandelclub W.S.V. 10 Wing Tac Vzw de 18de keer Mars van KeeBee. De start was in de voetbalkantine van S.V. Breugel voorzien. De afstanden waren van 4 t.e.m. 21 km. Ik ging voor de 13 km.

We wandelden eerst het centrum van de Kleine-Brogel uit. Daarna ging het over naar de landelijke wegen. Van rustige landelijke wegen zijn er in Kleine-Brogel geen gebrek. We wandelden tussen de gewassen op de akkervelden en langs grote boerderijen. Van het landelijke ging het over in het bosland. Dit groen paradijs is het grootste avonturenbos van Vlaanderen. We wandelden onder de kruin van de bomen kriskras door het landschap.  Een beetje afkoeling was best meegenomen. Diep in het bos kwamen we het eerste knuppelpad tegen in het Dommeldal. Dit is een aards paradijs voor fauna en flora.

Verder wandelden we in de Dommelvallei tot we een bord hooilanden tegen kwamen. Dit stuk is rijk aan orchideeën. Een stap verder wandelden we langs het Hoksentkapel van Onze-Lieve-Vrouw van smarten. Het dateert van 1614 en is de oudste kapel van Limburg. Elk jaar in januari vindt er van oudsher de Sint-Theunisviering plaats in de kapel. Ter ere van Sint-Theunis worden er pluimvee en varkenskoppen verkocht. De tussenstop was niet veraf. In de zaal kruisboogvereniging ‘Willem Tell’ smaakte een fris drankje heerlijk met dat warm weer. Na wat herstel wandelden we de laatste kilometer. Wij kregen nog een mooi stuk natuurreservaat voorgeschoteld, dat beheerd wordt door De Wielewaal.

Uit het bos wandelden wij terug in het landelijke gedeelte. Zo kwamen we een bord tegen met het einde van een schitterende wandeling. Bedankt aan de wandelclub WSV 10 Wing Tac. Tekst: Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)