Zomerse Batjestocht rond Torhout

In West-Vlaanderen, hield wandelclub De Nacht, zijn 23ste Batjestocht. De startzaal was de ruime zaal De Mast in Torhout. Het was tevens de aankomstzaal voor de 100 km (797 ingeschrevenen) en de 42 km (1186 wandelaars). Allen waren gisterenavond tussen 20u en 21u gestart.

Het was vooral zonnig warm stappen, maar niet “te”, gelukkig. Met een nieuw parcours, wandelden we richting Wijnendale. Een oud landbouwgebied stapten we door, over onverharde wegen. Mooie vergezichten kregen we als bonus. Na de rust was het terug, groene natuur. Heerlijk stappen was het in Provinciedomein d’Aertrijcke. Verfrissende bossen kregen de wandelaars om in te wandelen, met een mooie fauna en flora. Deze parel is een onderdeel van het kasteelpark d’Aertrijcke.

Na de tweede rust, nog natuur om van te watertanden. We stapten over de Groene 62. Alom gekend door fietsers en wandelaars. De Compagnie du Chemin de Fer d’Ostende à Armentières, hoopte met spoorlijn 62, de rijke Parijzenaars via Armentières en Ieper,  naar de nieuwe en mondaine badplaats Oostende te lokken (1867). In 1963 reed de laatste passagierstrein op lijn 62 en in 1967 de laatste goederentrein.  In 1984/1985 werden de sporen en dwarsliggers opgebroken. Stad en provincie besloten om van de 22 km lange spoorwegbedding tussen de kreken van het polderlandschap, en het golvend plateau van Wijnendale, een fiets een wandelpad te maken. Een uniek stukje, een aanrader. De laatste kilometers stapten we, op het parcours van de 100 km.

Terug in de prachtige zaal, dankten we alle wandelaars,  het bestuur en de medewerkers voor deze puike organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem