Genieten in de Dommelvallei

Wandelen met hoge temperaturen, vandaag kon het. In een vergeten hoek van Vlaanderen organiseert wandelclub de Dommeltrippers vandaag de Hageventocht. Al heel snel ging de wandeling naar een mooi bosgebied. De schaduw van de bomen was zeer welkom vandaag. Schaduw was er gelukkig in overvloed te vinden vandaag. Een zestal kilometers verder waren we al aan de rustpost aangekomen.

Na de rust kwam er een prachtig stukje natuur aan. De vallei van de Dommel met het naburige Hageven. Een prachtig stukje natuur van 600 hectare met heide, vennenbossen en graslanden. Het grasland zijn zogenaamde vloeiweiden die in de 19e eeuw zijn aangelegd. De weiden werden bevloeid met het kalkrijke water en gebruikt als hooiland. We wandelen door dit prachtig landschap langs de Dommel.

We kwamen langs een stukje grond dat in vroegere jaren sterk verontreinigd was door industrie. De provincie Limburg heeft dit stukje grond gekocht en een vijver gegraven. De vijver heeft nu de naam provincievijver gekregen. Ze herbergt vele eenden en vogels. De kijkhutten die in de omgeving staan verraden ook dat er hier veel fauna aanwezig is. Een van de inwoners van dit gebied vloog er wel rond, het gentiaanblauwtje. Het gentiaanblauwtje is een vlinder die van natte heiden en vochtige graslanden houdt. Het is helaas nog een beetje vroeg om veel van deze vlinders te spotten. De piek is namelijk tussen 20 juli en 20 augustus.

De grotere afstanden krijgen nog meer van het Hageven te zien, waaronder een mooie brug over de Dommel. Zeker een aanrader om naar te gaan kijken.

Nadat we het gebied verlaten hadden, kwamen we vrij snel terug bij de startzaal aan waar een heerlijke verfrissing op ons wachtte. Wandelclub De Dommeltrippers hebben de wandelaars die de hitte getrotseerd hebben een mooie wandeling bezorgd. Bedankt daarvoor.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Bart Vanherck.