Genieten van het Schulensbroek in Linkhout

Vandaag begeven we ons al vroeg naar Linkhout om deel te nemen aan de Schulensmeertocht, georganiseerd door wandelclub Horizon Donk. Het vertrek is voorzien in de mooie nieuwe zaal van het OC De Link. Het belooft een mooie tocht te worden maar ook een warme en dat hebben we aan den lijve moge ondervinden. Het Schulens meer is in deze contreien alom gekend voor zijn diverse mogelijkheden aan recreatie zoals fietsen, wandelen, vissen, zeilen, surfen, roeien, exploratie en kleuterkampen.

Met al dat water, de omringende uitgestrekte grasvlakten, de talrijke water- en weidevogels en de grazende schapenkuddes krijg je het gevoel dat je in  de polders verzeild bent. Het ontstaan van dit meer is tweeledig: enerzijds zocht men in de jaren zeventig een zandwinningsplaats voor de aanleg van de snelweg E314 en anderzijds moest deze plaats dienen als wachtbekken voor het beheersen van de Demer. Het meer wordt gevoed door de Demer en nog een aantal andere beken. Deze Demer passeren we over een brugje en komen langs het bezoekerscentrum van het Schulens Meer, gevestigd in ’t Vloot, waarin men ook culinair kan genieten.

We stappen eerst langs een beschaduwd paadje, dicht langs het meer met een veelzijdigheid aan fauna en flora. Daarna beklimmen we de buitendijk van waarop we een prachtig zicht krijgen over de omringende grasvelden, iets verder verwijderd van het meer. Hier komen we ook de eerste schaapjes tegen die zich later, terug bij het meer, aansluiten bij een grote kudde.

Het krioelt hier van diverse watervogels, duikend in het water, wegvliegend en weer schaatsend landen, een mooi schouwspel. We verlaten dan de dijk en begeven ons door de grasvelden naar het nabijgelegen dorpje Schulen, waar we ons verkwikken op de controlepost. Na een welverdiende rust begeven we ons terug op pad en de voetpijltjes leiden ons terug naar de dijk van het meer.

De temperatuur begint intussen goed te stijgen en doet ons tempo wat verminderen. Maar in de verte zien we terug ’t Vloot voor ons opduiken en dan beseffen we dat het einde van deze prachtige tocht nadert. Wij feliciteren het bestuur en de medewerkers van WSV Horizon Donk voor deze puike organisatie en het aanbieden van zulke mooie tocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise