Poelberg, de mooiste berg van Tielt

Vanuit het K.A. Campus De Reynaert staat wandelclub Watewystappers uit Tielt op zondag 23 juni in voor hun jaarlijkse Poelbergtocht.
De organisatoren beloven de meer dan 1700 opgekomen wandelaars een idyllische natuurwandeling naar de mooiste berg van Tielt: de Poelberg met zijn molen en Mariagrot. Het zou vandaag inderdaad een mooie maar bijzonder warme wandeltocht worden.

Wandelen op en rond de omgeving van de Poelberg is gewoonweg een must. Prachtige vergezichten, kronkelende veldwegels, poelen en fraaie landschappen, deze omgeving is beschermd landschap met de Poelbergmolen (uit 1726) als beschermd monument. Ondanks zijn lage hoogte van 45 meter, kent de Poelberg toch wel een verrassend steil percentage van gemiddeld 7,3 % en het steilste stuk bedraagt meer dan 10 %.
De tocht start langs de groene spoorwegberm van Spoorlijn 73 die Deinze met De Panne verbindt. Hierna volgen verkeersluwe wegen tot in Marialoop, waar de eerste rustpost is voorzien. Na een deugddoende verfrissing stappen we door het bedrijventerrein, om dan langs prachtige natuurwegen en paden verder te wandelen tot de 2e rustplaats van de dag, de prachtige D’oude koestal.

Hierna is het genieten van de schaduw in de Meikensbossen, op de grens tussen Tielt en Dentergem, op en rond de Poelberg. Het is er aangenaam wandelen door het afwisselende landschap. Het uitzicht op de Poelbergmolen maakt het plaatje compleet. Op de afgeplatte top van de Poelberg bevindt zich een voormalig klooster van de Zusters van ’t Geloof, ook wel De Hoop genoemd, met daaraan verbonden een schooltje. Hier werd een Lourdesgrot met ommegang gebouwd in 1938. In de zomer van 2011 gingen de deuren van de Poelbergsite open, de totaliteit is omgevormd tot toeristisch en recreatief thematisch bezoekerscentrum. Op de Poelberg kunnen we ook nog genieten van het vlas die mooi in bloei staat. Na een passage doorheen het Poelbergbosje stappen we richting finish.

Meteen het einde van een aangename, zonnige wandeldag. Proficiat aan alle medewerkers van de Watewystappers, we hebben met z’n allen genoten van een prachtige, zomerse wandeltocht.

TEKST: Patrick Olivier

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier