Scheldeland in Puurs

Zondag was er een wandeling in Puurs, gelegen in provincie Antwerpen. Wandelclub W.V.K. Puurs organiseerde er zijn 39e zomertocht. In de ruime zaal van het Gemeenschapshuis Vrededaal kon je starten voor de verschillende afstanden 4 t.e.m. 30 km. De afstanden gingen voornamelijk door het Scheldeland in Puurs.

Vanuit het centrum van Puurs ging het langs de landelijke wegen van graslanden, beekjes en akkervelden. Op een zeker moment wandel je er langs het water naar het fort van Liezele. De vestiging uit 1908 ligt in een uitgestrekt 18 ha groot domein van fauna en flora. Vervolgens kom je in het natuurgebied ‘Munckbos’. Het groendomein ligt aan de oever van de Vliet met hooilandjes, knotwilgen en bossen. Het volgende natuurschoon is “De Vlietvallei Het Moer”, rijk aan fauna en flora waar vooral de watervogels zich thuis voelen. Van daaruit wandel je langs de houtzagerij. In en rond de houtzagerij is de dramaserie de “Stille Waters” opgenomen. Deze afleveringen werd eind 2001 voor het eerst uitgezonden. De tussenstop kan niet meer veraf zijn.

Na een heerlijke frisdrank stappen we verder voor de laatste 5 kilometers. De parcoursverantwoordelijke had nog iets moois voor ons in petto. Op een zeker moment wandel je beneden aan de dijk van de Schelde. Nieuwsgierig dat ik ben, ging ik een kijkje nemen bovenop de dijk. Het was genieten van de mooie uitzichten over de Schelde.

We verlaten stilaan de Schelde maar blijven op de dijk wandelen. Het is een uitloper naar ’t hof van Seghers. Het gebouw is een beschermd monument. Tussen het gebouw en de vliet lag een waterinham – met los– en laadkaai. Daar voeren vroeger rivierschepen stadsmest, steenkolen en kalk aan. Vandaag is die waterinham verdwenen. Zo kom je stilaan terug in het centrum van Puurs het einde van een schitterende wandeling. Dankjewel aan de bestuursleden en helpers voor de verzorgde wandeling.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)