Tropisch wandelen in en rond Zaffelare

Zaffelare is een dorp in Oost-Vlaanderen, en een deelgemeente van Lochristi. Wandelclub Koninklijk Feestcomité Oosteinde hield hier vandaag zijn 35ste Vlaamse Koutertochten. Een jubileumwandeling, waarvoor proficiat in naam van alle 1162 wandelaars.

De start was vanuit de feesttent Bosdam Zaffelare. Er was een ruime keuze aan afstanden en met duidelijke plannen. De meeste afstanden stapten het volledige parcours in en rond het Provinciaal Domein Puyenbroeck, een domein van 510 hec. Voornamelijk gelegen in Wachtebeke, maar ook een stuk in Zaffelare en Eksaarde.

Het gebied werd in 1965 door de provincie aangekocht, en opengesteld in 1969. Het grootste deel van de bossen van Puyenbroeck is zowel op Vlaams als Europees niveau beschermd. Het was genieten en koel wandelen in deze bossen. We kregen een zeer afwisselende fauna en flora om te bewonderen. Op sommige plekken wordt er gestreefd naar een moerasbos of een inheems gemengd bos. Het park is laag gelegen en bezit enkele grote vijvers. Het deel van 150 hec. bos, ten zuiden van de Zuidlede, is meer bebost. Dit deel stapten vooral de langere afstanden (van 23 km tot 43 km) door.

Alle wandelaars hadden enkel lovende woorden voor deze 35ste editie, van deze Vlaamse Koutertochten. We hadden tropisch weer, maar met verfrissend veel groen. Een echt familiepark, met voor groot en klein, animatie. Een aanrader voor allen. Er zijn prachtige wandelpaden, weiden, bossen, speeltuinen, dierenpark, vijvers, treintjes…, voor elk wat wils. Bedankt voor deze geslaagde jubileumtocht, dank aan alle vrijwilligers voor jullie inzet.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem