Bloedhete Guldensporentocht

Voor de Guldensporentocht van de Waterhoekstappers uit Heestert, staat de zon te gloeien aan de blauwe hemel. Het is al heel vroeg heel warm en het is dus zweten en puffen geblazen. Alle afstanden vertrekken samen vanuit de Sporthal langs de Doorniksesteenweg. Aan onze linkerkant zien we oude fabrieksgebouwen opduiken. Het zijn de gebouwen van de voormalige spinnerij “Leurent” (Arlitex), in de volksmond “De groote fabrieke“. Hoofdgebouw, opslagplaats, koelvijver, schoorsteen, brandstofpomp en spoorlijn zijn beschermd als monument. In de gebouwen bevinden zich nu prachtige appartementen, weet een inwoonster van Avelgem mij te vertellen. Veel Avelgemnaars hebben jaren in deze fabriek gewerkt.

Eenmaal voorbij de fabriek gaat het via de oude spoorlijn richting enkele visrijke Scheldemeanders, hooi- en rietvelden. Een grintweg brengt de wandelaars tussen en in de Scheldemeersen met rijke flora en fauna. Wie even wil verpozen kan dit na ongeveer 3,1 km in het dorpscafé op wijk Rugge, hier is wel geen controle. Echter, vroege stappers hebben minder geluk, het café opent zijn deuren pas om 10u. Wie later langskomt kan misschien een beetje rust gebruiken bij dit warme weer.

Veel vissers beoefenen hun hobby hier aan de vele visplaatsen langs het water. Maar vandaag gaat het niet zo goed, het is ook aan het water heel warm en de vissen hebben geen zin in de hapjes die in het water gegooid worden.

Waar veel water is zijn er bruggen. Een mooi exemplaar is de IJzerwegbrug op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië.

Watervogels, waterlelies, een gedicht, een dreef met prachtige wilde bloemen, dat alles is een lust voor het oog.
De organisatoren hebben er alles aan gedaan om een prachtig parcours uit te stippelen zodat iedere wandelaar, van de kleinste tot de grootste afstand, kon genieten van al het moois dat deze streek te bieden heeft. 744 wandelaars trotseerden de hitte in Avelgem.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Josiane Questroy
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier