Wandelen rond de Schelde vanuit Schellebelle

Wandelclub De Schooiers Wichelen hield vandaag zijn 12de Meersentocht. De start was vanuit de Sporthal in Schellebelle. Volgens de gekozen afstand, een keuze van 4 tot 30 km, wandelde men door de plaatselijke boom- en plantenkwekerijen, richting Bruinbeke.

Na de eerste rust, was het genieten van de Schelde. Prachtige zichten, en een unieke fauna en flora is er op deze Scheldedijk te bewonderen. De Bergenmeersen, dit is een zee van mooie bloemen en groene natuur. Ook de slikken en schorren, met de rietkragen en het wilgenvloedbos, is hier fenomenaal. Eb en vloed van de kreken en plassen behoren eveneens bij de prachtige Schelde. De combinatie van een gereduceerd getijdengebied met een overstromingsgebied, maakt dat bij extreme weersomstandigheden een grote hoeveelheid water kunnen bergen in de Bergenmeersen.

Na de tweede rust was er nog unieke natuur, in de Wijmeersen. Een gevarieerd landschap, met graslanden, rivierduinen, en veel paarden. De Wijmeersen is eveneens een gecontroleerd overstromingsgebied. Op het ritme van eb en vloed ontstaan er ook hier authentieke zoetwaterslikken en -schorren

Vanaf de 15 km werden de wandelaars vanuit Schellebelle met het veer overgevaren. Schellebelle is een deelgemeente van Wichelen in deze Denderstreek. De schel klinkende bel waarmee men in de Middeleeuwen (1372) de veerboot kon roepen, hangt er nog steeds. Eens aan de overkant was het nog 2 km stappen richting startzaal. De langere afstanden stapten nog door de Kalkense meersen, waar water, groen en rust troef zijn.

Een prachtige groene natuurwandeling kregen we vandaag. Zon, ruim 29°, maar gelukkig was er af en toe een briesje. Het was een geslaagde Meersentocht. Dankjewel en proficiat aan wandelclub De Schooiers Wichelen.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem