Wandelen door een groen Deurle

Deurle is een dorp, en een deelgemeente van Sint-Martens-Latem. Gelegen aan de Leie in Oost-Vlaanderen. De Wandelclub Natuurvrienden Deinze hield hier vandaag zijn 21ste Dreventocht. De start was vanuit het Oud Gemeentehuis in Deurle. Alle afstanden (van 5 tot 20 km) stapten door een prachtig natuurgebied, de Westerplas, gekend voor zijn vele watervogels.

De langere afstanden wandelden verder over onverharde paden, naar de volgende natuurparel, het Turrebos. Super genieten was het hier, veel groen en rust. Over paden, weggetjes, en door prachtige dreven, stapten we naar de pittoreske gemeente Sint-Martens-Latem. Het staat bekend als een kunstenaarsdorp (o.a. schrijver Cyriel Buysse, Emile Claus, schilder Servaes e.a.)hadden vroeger hier hun stek. Hier was er een rustpost voorzien.

Na de rust, wandelden de 15 en  20 km nog een lus, langs het Leiemeerspad in de vallei van de Meersbeek. Ook een uniek natuurgebied. Verder stappen langs de Leieoever naar Frans Latem was top, over onverharde wegen. Baarle Frankrijk wordt ook Frans Latem genoemd. Het statige groene Heidelbergenpark zat eveneens in dit parcours. Ook het beschermde gebied de Buizenberg (1982) en het 39 ha grote golfterrein. Alle afstanden wandelden terug richting startzaal, via de groene long van Deurle met zijn prachtige onverharde dreven.

Deurle staat op de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. Terecht, natuur, cultuur en kunst gaan hier hand in hand. In de tuin van het Oud Gemeentehuis was het heerlijk verpozen met een “coupe Natuurvrienden”. Proficiat, en een dankjewel aan alle medewerkers. Top tocht! Zeker een aanrader.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem