Groen Noorderkempen in Limburg

Zondag ging een wandeling door in Locht een gehucht van Eksel. In het plaatselijke buurthuis werd de jaarlijkse André Vanoppentocht georganiseerd door wandelclub De Anjertrippers. Op 1 september 1978 richten André Vanoppen samen met enkele wandelaars een wandelclub op in café De Anjer in Hechtel-Eksel. Zo was een nieuwe wandelclub geboren in de regio met de naam De Anjertrippers. De oprichter is ondertussen overleden, maar de wandelclub draagt elk jaar steeds een warm hart toe aan André. De routes waren uitgepijld van 4 t.e.m. 20 km. De wandeling gaat door tussen veel groen. Het wordt  gezegd dat Eksel de groenste gemeente van Vlaanderen is.

De afstand van de 10 km moest een kleine wijziging ondergaan wegens de processierups. Onmiddellijk wandel je op het parcours van het bosland. Met veel afwisseling van akkervelden en bossen. Over het maisveld zag je de kerktoren van Eksel liggen. Via een kerkpad bereikte je het centrum van Eksel. Van daaruit zat je in een landelijk gedeelte met veel boerderijen en kapelletjes. We wandelen langs een natuurpunt Het Dommeldal. Ze herbergen grote heidegebieden en natte stukken graslanden. In het voorjaar is het één kleurentapijt van bloemen. Zo zitten we in Hoksent een gehucht van Eksel. We naderen de mythische Hoksentkapel van 1614. Deze kapel wordt ook van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten genoemd. Het is een van de oudste kapellen van Limburg. Verder wandelen we op een pleintje dat in de jaren 1868 een spoorweghalte was.

Na de stopzetting van het reizigersverkeer in 1957 werd het stationsgebouw in 1967 afgebroken. Via een rustig bosgebied De Winner bereikten we de stermolen. Deze halfopen standaard-of staakmolen siert het landschap van Eksel sinds hij in 1901 vanuit een Franse-Belgisch grensdorpje naar hier werd gebracht. Van daaruit wandelen we tussen de akkervelden en bereiken we de villawijken in een bosachtig gebied. Stilaan naderen we het einde van de wandeling. Bravo aan het hele Anjertrippersteam, jullie hebben velen een mooie dag bezorgd.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)