Met wandelclub de 12 uren van Lauwe op Voettocht

Lauwe, deelgemeente van stad Menen en gelegen aan de Leie vormde op de eerste zondag van juli het decor van de 32e Voettocht, een organisatie van wandelclub de 12 uren van Lauwe. De inschrijvingen vonden plaats in de Gemeentelijke Basisschool De Wonderwijzer, gelegen in de Hospitaalstraat. De organisatoren hadden voor de allerkleinsten onder ons een heuse Kids-tocht voorzien. Er werden parcours uitgestippeld tussen 4 km en 30 km. Het beloofde een afwisselende omloop langs rustige wegen en enkele groene natuurgebieden zoals het Preshoekbos en de Leiekant te worden. Eventjes moesten we onze paraplu boven halen (wat was dat lang geleden…) maar lang zou het niet duren.

De wandelaars maken vandaag kennis met onbekende hoekjes, verrassende landschappen en prachtige stukjes natuur. Het parcours loopt, hoe kan het ook anders, langs het jaagpad naast de Leie. Lauwe, deels liggend aan de Leie speelde in de 19e en begin 20e eeuw een belangrijke rol in de ontwikkeling van de vlasnijverheid. De Golden River zoals de Leie alhier wordt genaamd was bezeten van vlasrootbakken en de omliggende Leiemeersen waren ingekleurd met typische vlaskapelletjes.

Er is een rustpost voorzien in Basisschool Ter Molen. We stappen langs de hondenzone van het Preshoekbos. Dit bos is op zichzelf een volwaardig wandelgebied en vormt een landschappelijk geheel met de zuidelijke flank van de Leievallei tussen Menen en Kortrijk. Kenmerkend voor het landschap van de Preshoek zijn enkele kleikoppen zoals de Kobbe, de Lauweberg en de Keizersberg.

Stilaan kwamen we terug in de bebouwde kom van Lauwe en naderden we het centrum zienderogen en kwam de eindcontrole er aan, de tocht zat er weeral op. Vooraleer we huiswaarts rijden genieten we nog na van een lekkere BBQ-worst. Anderen genieten van een lekker ijsje. Het was vandaag een zeer genietbare tocht waarbij het onderste uit de kan werd gehaald om er een mooie tocht van te maken. De rustposten waren zeer verzorgd, voorzitter Marnix Vancauwenberghe en zijn talrijke medewerkers waren uiterst tevreden met een opkomst van 1551 wandelaars.

TEKST: PATRICK OLIVIER

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier