Een verrassend Beverlo

In de provincie Limburg, hield wandelclub Paul Gerard, zijn Zomertocht door Beverlo. Beverlo is een zelfstandig dorp, en een deelgemeente van de stad Beringen. Beringen is gekend door het militaire kamp, en de heide. Op deze heide is kort na de Belgische onafhankelijkheid (1835) een militair kamp opgericht. Het Kamp van Beverlo is een uitgestrekt militair oefenterrein van 55 km². Hier ontstond de stad Leopoldsburg, dat in 1850 afgesplitst werd van Beverlo.

Volgens de gekozen afstand (een keuze van 4 tot 20 km) kon men een lus door dit verboden militair domein wandelen, gedeeltelijk opengesteld voor deze tocht. Het was wandelen over rustige wegen en paden, door bos en heide. Super genieten deden we hier. En met een zomers weertje was het subliem wandelen.

Ook de wandelpaden aan de mijnterril van Beringen werden in dit parcours benut. Prachtige zichten kregen de wandelaars hier als toemaatje. Na de sluiting van de zeven Limburgse mijnen, blijft er nog altijd een rijk nalatenschap. O.a. de terrils met hun unieke fauna en flora, de imposante mijntorens, het Mijnmuseum, de multiculturele bevolking in de mijncités enz… Sinds 1993 zijn de bewaarde mijngebouwen beschermd als monument. Deze mijnterril kreeg 2 sterren van het Regionaal Landschap Lage Kempen, omwille van de unieke fauna en flora. De mijnberg steekt 100 meter boven de omgeving, deze kon men vrijblijvend beklimmen naar de top. Daar kreeg de wandelaar een weids uitzicht over de gekende mijnsite. Be-mine is zeker een bezoek waard, de reuze aquarium, waar men kan duiken en snorkelen, moet men gezien hebben.

Terug in de startzaal dankten we het bestuur en alle vrijwillige medewerkers voor deze top organisatie. De Limburgers heten U welkom, het zijn geen holle woorden, rustig – gastvrij – vriendelijk. En een regio met een zeer afwisselend landschap, en veel natuur. Limburg dichtbij, verrassend, altijd en overal.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem