Genieten in de Zuiderkempen

Wandelclub Blijf Jong Genebos organiseerde een wandeling in Kwaadmechelen dat gelegen is in Limburg en vlakbij Antwerpen. In het OC Sint-Jan stond  alles klaar om de wandelaars te ontvangen. De wandelclub tekende de parcours uit doorheen de provincie Limburg en Antwerpen. De afstanden waren 4 t.e.m. 20 km.

We zochten onmiddellijk het groen op. Bij het begin liepen we over de bedding van enkele oude spoorlijnen. De spoorlijnen diende vroeger om via de industriezonen de goederen naar de bestemming te vervoeren. Na afwisseling van landbouw en natuur, stapten we in de Kepkensberg. Dit bosgebied heeft amper vlakgebieden. Er zitten enkele kuitenbijters tussen zoals de getuigenheuvel. Deze heuvel ligt tussen de gehuchten Genebos en Genendijk. Onderweg werd er ons attent gemaakt, voor een aanvallende buizerd.

Van het één natuurgebied wandelen we naar het andere, De Rammelaars.  Dit uniek stukje natuur van fauna en flora strekt zich uit in de twee provincies  van de gemeenten Balen, Ham en Meerhout. Het wordt beheerd door het Natuurpunt Ham. In de verte zagen we de kerktoren van Genendijk opduiken. Zo gingen we de landelijke toer op met heel veel mais- en aardappelvelden.

Een eindje verder stapten we op de route toerisme Vlaanderen “de Merode”. Deze routes strekt zich uit over Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Even volgen we de Merode route en bereiken we de gemeente Meerlaar in de provincie Antwerpen. Beetje verder staat een prachtig kasteel verscholen. Daar is de opname geweest van “Wij, Heren van Zichem”. Zo bereiken we de achterkant van de industriezone en zitten we op de grens van de provincie Antwerpen en Limburg. We wandelen langs een zee van verschillende soorten veldbloemetjes. Na de laatste kilometers bereikten we terug de provincie Limburg en nemen opnieuw het bosgebied de Kepkensberg. Zo stonden we terug in de zaal het OC Sint-Jan. Ik heb er echt van genoten, ook van het vriendelijke organisatieteam.

Verslag Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Theo Vallons