Val-Meer het Mergelland van Vlaanderen

Vandaag trekken we naar Val-Meer een deelgemeente van Riemst, gelegen in het zuidoosten van de provincie Limburg. Waar de Mergelstappers hun Mergeltocht organiseerde. We startten vanuit de feestzaal De Geel in Val-Meer. De wandelaars hadden de keuze aan afstanden van 4 tot 20 km. Door het heuvelachtig landschap belooft het een pittige wandeling te worden. Eens we de bebouwde kom uit zijn, belanden we in een agrarisch landschap met prachtige vergezichten.

Via stille rustige landelijke wegen, en door prachtige holle wegen gaat het verder. We passeren aan de rand van Bassenge, even de taalgrens over. Tot 1963 maakte Bitsingen nu Bassenge, deel uit van de provincie Limburg. We passeren een bewoonde Dassenburcht, te zien aan de vers uitgegraven aarde. De Das verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, een burcht genaamd. Graanvelden en akkers wisselen elkaar af, zo belanden we op de rustpost. Even genieten van een welgekomen verfrissing.

Na rust zijn we klaar om onze tocht verder te zetten. Via landelijke veldwegen tussen uitgestrekte graanvelden, gaat het naar de volgende heuvelrug. Bovengekomen heb je waar je ook ziet, prachtige vergezichten.  Een holle weg brengt ons in de vallei van de Jeker, een waardevol stukje natuur in volle ontwikkeling. Even verderop passeren we de toren van Eben-Ezer een fascinerende en indrukwekkende site. Een vuurstenen constructie, in de jaren 1960 gebouwd door de autodidactische kunstenaar Robert Garcet, op een heuvel in de vallei van de Jeker.

Verder stappend via heuvelachtige wegen gaat het in de richting van Val-Meer. Een smal slingerend paadje voert ons omlaag naar de startzaal. Meteen het einde van een prachtige wandeling, we hebben met volle teugen genoten. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen