Wandelen rondom de Oostendse Keignaert

Wandelen deden we vandaag in de Koningin der Badsteden, stad Oostende. Wandelclub de Keignaerttrippers Oostende, hield hier zijn 9de Rondom de Keignaert. De startzaal was in het parochiaal centrum de Kreeke. Er was een keuze aan afstanden van 6 tot 18 km met goede duidelijke plannen. Mooi wandelweer, ideaal om volop te genieten.

Het natuurgebied de Keignaert en het stadsrandbos, stapten de 12 en 18 km door. Een groene buffer tussen het wandelgebied, de E40 autosnelweg en de industriezone. De Grote Keignaert is een indrukwekkende kreek. De Keignaertkreek is 11 hec. groot, en een beschermd landschap. Prachtige zichten kreeg de wandelaar met een unieke flora en fauna. Voor de liefhebbers staat er een vogelkijkhut op hoge stelten.

Na de rust, was het rustig wandelen, langs een groene parel. De vroegere spoorlijn Oostende – Torhout, de Groene 62. De Chemin de Fer d’Ostende à Armentières hoopte met lijn 62, de rijke Parijzenaars, via Armentières en Ieper, naar de nieuwe en mondaine badstad Oostende te lokken. Het traject Oostende – Torhout werd in 1867 in gebruik genomen. In 1963 reed de laatste passagierstrein op lijn 62. In 1967 de laatste goederentrein. In de jaren tachtig besloten provincie en stad om van de 22 km lange spoorwegbedding tussen de kreken, van het polderlandschap, een fiets- wandelpad te maken.

De kortste afstand wandelde grotendeels door het Maria – Hendrikapark, in de volksmond, het Bosje genoemd. Dit vernieuwde park (2003 – 2006) werd op verzoek van Koning Leopold II aangelegd, en is genoemd naar Leopolds echtgenote Maria Hendrika van Oostenrijk. De moderne nieuwe hangbrug over de vijver, de Nelson Mandelabrug is zeker een blikvanger.

Dank aan alle medewerkers van de Keignaerttrippers Oostende voor deze terug puike organisatie met een prachtig groen parcours.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem