Wolkbreuk teistert Sint-Germanustocht in Egem

Vandaag ben ik te gast bij wandelclub De Spartastappers Ardooie, die reeds voor de 13e maal hun Sint-Germanustocht organiseren. Start en aankomst van deze wandeling gaat door in de Gemeentelijke Basisischool. De parcoursmeester stippelde maar liefst 9 verschillende omlopen uit zijn mouw tussen 5 en 24 km. Ik ga vandaag voor de 15 km, want er was onweer op komst. En inderdaad, de start begon voor veel wandelaars in mineur. Een enorme plensbui zette in korte tijd de startplaats onder water. De brandweer moest met pompen het water in goede banen komen leiden.

Ik start vandaag in de schaduw van de neogotische Sint-Germanuskerk. Deze kerk werd gebouwd tussen 1866 en 1873, vernield tijdens WO I en terug opgebouwd in 1920. Op het Egemsdorpsplein staat ook nog een replica van de wapensteen van de heren van Egem. De tocht gaat richting de Veldhoek en onderweg stap ik voorbij de 305 meter hoge zendmast, de hoogste constructie in België, die gebouwd werd in 1973. In 2016 werd een nieuwe zender voor DAB+ in dienst gesteld. Deze radiozender van de nieuwste generatie stuurt 15 stations digitaal de ether in. De tocht gaat verder gaan richting het in 2011 aangelegde bufferbekken. Ik wandel via een deel van de 1.030 meter lange Finse piste rond het bufferbekken en arriveer dan algauw in de rustpost van het Klooster van de zusters van Maria van Pittem.

Na de koffie trek ik verder langs de Plaatsmolen, gelegen langsheen het traject van de Molenlandroute in de omgeving van het sportcentrum van Pittem. De Plaatsmolen, die eigendom is van de gemeente Pittem is een beschermd monument. De stenen molen werd in 1910 opgetrokken en in 1949 buiten gebruik gesteld. De molen was de laatste van de Pittemse werkende windmolens. Ondertussen is her weer al heel wat beter geworden!
Ik volg het Meersenpad en de Kerkestukvoetweg, eventjes is het wat klimmen geblazen om dan via de Tieltsevoetweg richting finish te trekken. Er werd de 1072 wandelaars vandaag een rustig parcours voorgeschoteld langs de vele kerkwegels die Egem en Pittem rijk zijn.

Vanmorgen werden de wandelaars tot 9.30 uur verrast op een gratis traktaat met spek en eieren. Nadien kon worden aangeschoven aan een lekkere barbecue. Prima initiatief van de organisatoren die ondanks de mindere start van de tocht door de gekende weersomstandigheden toch tevreden konden terugblikken op een geslaagde wandeltocht. Noteer alvast dinsdag 3 september in je agenda, want dan gaat de Ardooise weekdagtocht door. Tot dan!

VERSLAG: Patrick Olivier

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier