Ridder Witsoone achterna

Zoals ieder jaar stond bij de Witsoonestappers op 21 juli de Witsoonetocht vanuit Krombeke op het programma. Voor de 34ste keer trekken de wandelaars door deze mooie streek waar de legende van ridder Witsoone nog steeds leeft. Er kan gekozen worden voor afstanden tussen 6 en 30 km. Het belooft opnieuw een mooie dag te worden met wat lichte bewolking afgewisseld met mooie zonnige perioden.

Eerst gaat het via de Graaf van Hoornweg, een rustige landelijke weg, richting de eerste rustpost. In de 17de eeuw was Graaf van Hoorn een heer in Krombeke. Onderweg zijn de bloeiende aardappelvelden, het rijpe koren en de vele wilde bloemen te bewonderen. Na 3 km wordt de rustpost in de Hondenschool Te Lande bereikt. De organisatoren zijn heel dankbaar dat ze ieder jaar deze kantine mogen gebruiken. Na de rust wordt er naar de rustpost in het gehucht ’t Vogeltje gewandeld. Er worden verschillende bossen doorkruist, waaronder het nieuwe Bardelenbos. Er wordt bijna de volle 6 km in de bossen gewandeld. Heerlijk!

Ook het domein De Lovie, met het prachtige kasteel, wordt doorkruist. In de bossen zijn ook restanten aanwezig van de pogingen van de Duitsers om tijdens WOII V1 raketten te lanceren.
Bruno van Merris, deken in Poperinge, stichtte in 1837 een klooster op het gehucht ’t Vogeltje. Klooster en school dateren uit 1841, de kapel werd in 1856 ingewijd. Hij richtte later nog een school op voor de Zusters Paulienen, waar ook een kerk in neogotische stijl gebouwd werd. Moeder Overste verwierf een internationale reputatie dankzij haar maagpoeder. Men kwam van heinde en ver voor de poeder. Nu zijn de school en het klooster verdwenen, enkel het kerkje is nog aanwezig in het landschap.

Na de rust in ’t Vogeltje gaat het naar de Sint-Sixtus abdij om daar ook door de bossen te wandelen. 8,1 km is voor ondergetekende wat te veel en de weg wordt ingekort tot 6 km, naar de volgende rustpost, opnieuw in de hondenschool. Deze afstand gaat ook bijna volledig door bos en groen. Ook de eerste Wereldoorlog is hier nooit ver weg. Het verhaal van de Amerikaanse verpleegster Helen Fairchild is welbekend in de streek.

Na de laatste rust resten nog 3 km terug naar het ontmoetingscentrum De Bampoele.
Een prachtige wandeling met verrassende nieuwe stukken, veel groen, bos en onverharde paden. De organisatoren hebben hun beste beentje voorgezet en werden beloond met 1492 deelnemers. Proficiat!

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)