Hoogzomer in Gelinden

Het zou een zonnige en warme dag worden vandaag en dus repten we ons al bijtijds naar Gelinden om deel te nemen aan de wandeltocht Haspengouws Mooiste, georganiseerd door club Aviat Sint-Truiden. Het vertrek is voorzien in zaal Lindenhof in Gelinden-Dorp. Gelinden is een Haspengouws landbouwdorp, deelgemeente van Sint-Truiden en gelegen aan het riviertje De Herk.

Na het bekijken van de parcours kiezen we voor de 13km en al vlug komen we door het agrarisch gebied met een grote diversiteit aan gewassen en fruitteelten. De kersenplukkers bezorgen ons zelfs een handvol heerlijke pas geplukte kersen. Hmmmm. Het landschap is prachtig glooiend en de verschillende kleuren van de teelten zijn uniek.

We bereiken het dorpje Mechelen-Bovelingen, deelgemeente van Heers, waar we even een eerste maal kunnen rusten in het Buurthuis. Daarna trekken we weer het wijdse landschap in en het parcours varieert regelmatig van open naar schaduwrijke paadjes. We passeren het vroegere kasteel van Bovelingen, dat nu fungeert als dienstgebouwen. Hier leiden de pijltjes ons door de mooie rode dreef die de toegang naar het kasteel vormt.

Zo komen we een 2de maal op de controlepost en krijgen hierna nog een prachtig 3de deel door het Egoven natuurgebied. We stappen een heel eind langs de Herk en de koelte van dit gebied komt goed van pas om de stijgende warmte te verdragen. Het Mergelbos, waar vroeger de gekende zandsteen Mergel werd gewonnen, laten we rechts van ons om daarna in het natuurgebied Overbroek weer te genieten van de fauna en flora.

Daarna komen we terug op de vertrekpost in Gelinden-Dorp. Met volle teugen hebben we genoten van deze prachtige tocht die terecht als Haspengouws Mooiste mag betiteld worden. Proficiat aan bestuur, medewerkers en niet te vergeten de uitpijlers die deze tocht perfect bewegwijzerd hebben. Hier kan iedere wandelaar van genieten!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise