Getevallei in Hageland

Zondag startte een wandeling in het OC Neerlinter. De organisatie was van de wandelclub de Toekers uit Bunsbeek. Je had de keuze uit de verschillende afstanden 5 t.e.m. 42 km. De wandeling was zeer gevarieerd van veldwegeltjes, boswegeltjes en natuurgebieden.

De wandeling ging door het Hageland en de Getevallei. Aan het Ontmoetingscentrum Neerlinter staat een gedenksteen over de gruwelijkheden van 18 en 19 augustus 1914. In Neerlinter- dorp werden er 72 van de 120 huizen verwoest en de overige geplunderd. In 2014 werd er een gedenksteen onthult van 100 jaar. Bij het begin van de wandeling werd er een kerkpad genomen. Zo kwamen we aan een open vlakte van verschillende veld percelen. Hier en daar was het koren al binnengehaald. De overige gewassen mais en aardappelen genieten van de zon en wachten op de oogst. Ondertussen geniet je van de mooie uitzichten met in de verte heel wat kerktorens. De wandeling ging meestal door de Getevallei. Tijdens deze wandelroutes kwam je heel wat dorpjes tegen zoals Stok, Oplinter en Neerlinter-Heide. In het centrum Neerlinter-Heide staat een kapelletje van Sint-Lucia. Deze kapel is gebouwd in 1751. Naar jaarlijkse gewoonte wordt het naamfeest van Sint-Lucia gevierd deze wordt vereerd tegen oogziekten, vloed, buikloop en keelpijn.

In het dorp Drieslinter zitten we in de grote Ge(K)te natuurgebied. Het was heerlijk om er in te wandelen langs de grote Getevallei. Maar ook is het nuttig als overstromingsgebied, zodat de woongebieden in de omgeving niet overstromen. Zo zitten we stilaan op de kerkweg, het einde van een schitterende wandeldag. Proficiat aan het team van de wandelclub de Toekers ik heb een beetje kunnen opsnuiven van het Hageland.

Verslag door Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Theo Vallons