Leest tussen Zenne en Rupel

Vandaag trekken we naar de groene gemeente Leest, waar wandelclub De Slak-Leest reeds voor de 31ste maal hun Zennetochten organiseerde. We startten vanuit de feestzaal Ter Coose. De wandelaars hadden de keuze aan afstanden van 5 tot 30 km. De tropische temperaturen van de laatste dagen hebben plaats gemaakt voor regen. Eens we de bebouwde kom uit zijn, stappen we in een agrarisch landschap tussen de vele maisvelden van de Zennevallei, in de richting van Hombeek.

Even verderop bereiken we het natuurgebied Bleukensweide. Dit natuurgebied dient als buffergebied om bij zeer hoge waterstande aan de Molenbeek, de stroomopwaarts gelegen woningen te vrijwaren van wateroverlast. We doorkruisen dit typisch rivierenlandschap, boordevol waterminnende planten en dieren, voor aleer we gaan genieten van een welverdiende rust. Ondertussen is het opgehouden met regen. Na rustpauze gaat het verder via verharde en onverharde veldwegen, tussen weilanden, akkers en maisvelden. De natuur is troef in deze groene parel. Even verderop bereiken we de rustpost en mogen we voor de tweede maal gaan rusten.

Na rust gaat het verder via rustige veldwegen, een tractorspoor stuurt ons over een gemaaid graanveld. Even verop bereiken we de Hoevenwinkel ’t Hertsveld waar we kunnen gaan rusten. Onder tussen staat de teller op 19,5 km. Na een weldoende verfrissing, en na een slakken paté genuttigd te hebben, zijn we klaar om de resterende kilometers aan te vangen.

Een veldweg en een smal paadje tussen de weilanden voert ons naar de Molenbeek, een zijbeek van de Zenne. Een smal brugje brengt ons over naar de overkant en naar het centrum van Leest. Meteen het einde van een prachtige natuurwandeling in het rivierenlandschap van het Mechelse. We hebben met volle teugen genoten. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen