Puurs-Sint-Amands hartje Klein-Brabant

Vandaag trekken we naar het Vlaams-Brabantse Puurs-Sint-Amands, waar wandelclub Ibis Puurs reeds voor de 40e maal hun 3-daags wandelevenement organiseerde, tevens wordt het 40-jarig clubbestaan gevierd. Wij kozen voor de zaterdag te komen wandelen. De start was vanuit de Evenementenhal CC. Binder. De wandelaars hadden de keuze aan afstanden van 4 tot 42 km. Wij kozen voor een trip van 21 km.
Eens we de bebouwde kom uit zijn, stappen we het natuurgebied van de Vliet binnen. Er volgt een prachtige passage langs de oevers van de Vliet. Vroeger een belangrijke zijrivier van de Ruppel.

Even verderop bereiken we de rustpost en kunnen we gaan rusten. Na rust gaat het verder via verharde en onverharde veldwegen, tussen weilanden en akkers. Een wandel- en fietspad naast de spoorlijn tussen Puurs en Oppuurs stuurt ons terug naar de rustpost. Na de koffie gaat het verder in de richting van Liezele. Al snel bevinden we ons in een agrarisch landschap, stappend tussen weilanden, akkers, bloemkool- en preivelden, de moestuin van Vlaanderen.

Een wandelpad voert ons door de Molenbeekvallei. Deze vallei van de Molenbeek en het Liezelebroek is in 1994 beschermd als landschap. Even verderop bereiken we het domein Hof ter Bollen. In de vijftiende eeuw stond hier een waterkasteel, Schemelbert. Even genieten van een welverdiende rust. Hier worden we verwend met livemuziek, een aangename verrassing. Na rust zijn we klaar om de resterende kilometers aan te vangen. Al snel bereiken we de Schemelbertmolen, deze watermolen dateert uit 1636 en is de nog enige werkende watermolen in Klein-Brabant.

Verder stappend bereiken we fort Liezele, één van de best bewaarde pantserforten van de vesting Antwerpen. Het fort dateert begin 20ste eeuw, doorstond de twee wereldoorlogen en is nu een vestigbouwkundige parel in een groene zone. Zonder het te beseffen komt Puurs binnen bereik. Voordat we de Evenementenhal CC. Binder bereiken stuurt het parcours ons door het centrum van Puurs, om kennis te maken met de curiosa op de rommelmarkt. We hebben met volle teugen genoten. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen