Verrassend mooie Beemden in Wellen

We kiezen vandaag voor de Maupertuus wandeltocht in Wellen, georganiseerd door club de Wellense Bokkenrijders. Wellen is gekend om zijn mooie natuurgebieden en fruitteelten en er wordt ons dan ook een zeer gevarieerde tocht geserveerd. We kiezen voor de 15km en al dadelijk na het vertrek komen we langs een Mot, een kunstmatige heuvel, opgeworpen in de 15de eeuw en omgeven door water, om zich te verschansen voor de vijand. Daarna mogen we gaan genieten van het natuurgebied De Grote Beemd.

Hier volgen we een hele tijd het kronkelende beekje De Kleine Herk en kunnen niet genoeg krijgen van deze prachtige flora en de frisse geur van allerlei kruiden en bloemen. Daarna stappen we langs de eigenlijke rivier De Herk en zien vóór ons een statig wit gebouw oprijzen. Dit noemt men de Graethmolen en was ooit een watermolen, gevoed door de sterke stroming van de Herk. Het molengedeelte is echter afgebroken. We volgen nog een tijdje de Herk, steken deze over en komen dan weer in landelijk gebied met velden en fruitboomgaarden.

De peren en appelen hangen met massa’s aan de takken, maar zijn ook plaatselijk beschadigd door hagelbuien en zonnebrand, jammer voor de telers. De pijltjes wijzen ons dan naar het mooie centrum van Wellen, we passeren de monumentale Sint-Jan-de-Doperkerk en kunnen een eerste maal rusten in de basisschool. Na de pauze bereiken we al vlug een tweede natuurgebied, De Broekbeemd, waar we weer volop kunnen genieten van de pracht van de Wellense wilde omgeving.

In deze natuurgebieden werden in 1992 de eerste Limburgse begrazingsprojecten gestart met Schotse Hooglandrunderen. Deze prachtige dieren met hun enorme hoorns zien we liggen tussen het struikgewas. De gebieden worden beheerd door vzw Limburgs Landschap. We steken weer de Herk over en komen nogmaals in het agrarisch gedeelte van de streek met een overvloed aan fruitbomen. Ook mooie vergezichten strelen onze ogen. We bereiken een tweede maal de controlepost en stappen daarna voldaan terug naar het vertrekpunt. Een tocht om van te genieten en aan te raden aan iedere wandelaar die van de natuur houdt. Proficiat en dank aan bestuur, medewerkers en uitpijlers van de Wellense Bokkenrijders om ons dit aan te bieden.

DSC_4676

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise