Herdenken, in de natuur van het Meetjesland

Wandelclub Reigerstappers Vinderhoute, hield hun 41ste Kastelentocht in dit prachtige Meetjesland. Het was tevens de herdenking van Emile Bakeland (stichter van de wandelclub 1978 en overleden in 2000). De start, was het Gemeentelijk Sportcentrum Vinderhoute, een landelijke gemeente in Oost-Vlaanderen.

Men had een ruime keuze aan afstanden van 5 tot 28 km. Men beloofde een natuurtocht door Vinderhoute met zijn kasteeldomeinen en natuurgebieden. Dit kregen  de 2109 wandelaars zeker, super veel natuur.

Alle afstanden stapten door het Langedambos, aangelegd op verontreinigde grond (afkomstig van baggerwerken). De 5 km tocht was trouwens geschikt voor kinderwagens en buggy’s. De 12 en 18 km wandelden verder via de Groene Velden naar het prachtige Claeys-Boúúaert domein. Het kasteel is  in de Vlaamse renaissancestijl, en het park is in de Engelse landschapsstijl. Mooie uitheemse planten en bloemen konden we waarnemen. Veel dood hout blijft hier liggen, het zou een beschutting aan bosmuizen en eekhoorns geven.

DSC05480

De volgende natuurparel, na de rust, was de Bourgoyen – Ossemeersen. Dit is een erkend natuurreservaat, met een beschermd cultuur – historisch landschap (220 hec). Het open landschap is een riviervallei van de Leie. Op mooie wandelpaden, konden we genieten van deze unieke natuurpracht. Als laatste kwamen we terecht in het Bufferbos (2003 – 2004) in de Groene Velden. Een groenzone van 4 ha, enkel toegankelijk voor wandelaars. Hoofdzakelijk bebost, een gebied tussen de R4 en de bebouwde omgeving. De inrichting van deze natuurzone zorgt voor verbetering van de leefkwaliteit langs de R4.

Het Meetjesland mag zich de meest bosrijke regio van Oost-Vlaanderen noemen, en terecht. Een prachtige natuurtocht, met enkele kastelen, was vandaag : top. We dankten het bestuur en alle vrijwilligers van deze wandelclub, voor hun inzet.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem