Zwintocht

Naast de winterversie wordt er ook een zomerversie van de “Zwintocht” ingericht door wandelclub WNZB (Wandelende Noordzee Boys) startend vanop het Schuttersplein te Knokke-Heist. Al moet ik wel een 2-tal uur op de kusttram zitten om van de andere kant van de kust naar hiertoe te komen. Ze stippelden vandaag een 5-tal parcours uit voor de wandelaars van 7 t.e.m. 32 km. Het begin van de route hebben de wandelaars ruim de tijd om de villa’s te bekijken waar er sommige zelf te koop zijn, al zal je daar diep in je buit moeten grijpen, deze week nog in de actualiteit. Eens het Koningsbos uit zijn we in ’t Zoute waar er een rustpost is in de tentjes ideaal bij deze weersomstandigheden.

Via de Hazegraspolderdijk wandelen we Nederland tegemoet nu al de volgende rustpost tegemoet kort na de vorige. Tijdens de passage van de Nieuwe-Hazegraspolderdijk komen we restanten tegen van bunkers waar op de grens dus ook gestreden is tijdens oorlogen. Een grenspaal toont aan dat we bij onze Noorderburen aan het zijn met het dorpje Retranchement het uiterste punt van deze wandeling. Nederland is bekend voor zijn vele fietsers als dijken zo is er ook één die we bewandelen om even te kietelen aan het kuststadje Cadzand. Nadat we Retranchement voor een 2de keer hebben bezocht steken we opnieuw de grens over waar het krioelt van de fietsers in het gebied ’t Zwin.

Het ’t Zwin is zonder twijfel één van de bekendste natuurgebieden van Vlaanderen. Het unieke karakter is te danken aan de regelmatige overstromingen. Om dit te vrijwaren worden werken uitgevoerd en wordt het Zwin de komende jaren uitgebreid. Dit getijdenlandschap is een favoriete bestemming bij heel wat vogels. We noemen het niet voor niets de internationale luchthaven voor onze gevederde vrienden! Het is ook een broedstandplaats voor de vele ooievaars die hier rustig aan het paringsritueel kunnen werken.

De vele fietsers belemmeren soms maar gelukkig is er af en toe een wandelpad afgezonderd van hen. We zijn terug in België om te wandelen met de passage door de zwinduinen en -polders vooraleer we terug wandelen door de villa’s van deze gemeente. Een 6-tal wandelclubs hadden naast de vele andere wandelaars de weg gevonden naar deze wandeling. De wandelclub kon tevreden terugblikken op een geslaagde dag.

Verslag: Birger Coulier

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Birger Coulier)