Heerlijk Haspengouw

Wandelclub WSV Iris Kortessem organiseerde in hun eigen gemeente de jaarlijkse wandeltocht. Vele vroege wandelaars passeerden al de inschrijvingstafel in de ruime zaal Mozaïek. Alle afstanden gingen langs de fruitplantages en het veel verscholen natuurschoon van 4 t.e.m. 22 km.

Op het parcours van de 14 km wandel je eerst langs de Sint-Pieterskerk van Kortessem. Bij het nemen van een fietspad wandel je langs de Mombeek en de Winterbeek. Het was heerlijk genieten in de groene valleien van Kortessem. Eens uit het mooie natuurstuk zit je tussen de fruitplantages. Hier en daar staan de fruitboxen al klaar voor de pluk in september. We bereiken een deelgemeente van Kortessem, Vliermaalroot. Daar mochten we de Hombeekvallei bewonderen. We passeren langs de Lambertusbron. Volgens de legende zou Landoal dus op deze plaats, na een langdurige periode van droogte, zijn pelgrimsstok in de grond gedrukt hebben waarna er een bron ontstond.

Vandaar wandelen we verder naar het pittoreske dorpje Wintershoven. Het dorpje behoort bij Kortessem en ligt aan de Mombeek. Eens uit de natuur kijken wij op naar de St-Pietersbandenkerk. Al in de 7de eeuw was de kerk opgetrokken in leem en hout. Later zijn er verbouwingswerken gedaan en is er bijgebouwd. Buiten het centrum in Wintershoven wandel je rustig verder tussen de akkervelden en  fruitplantages met tussendoor mooie landelijke boerderijen. Zo kwamen we aan het einde van een heerlijke wandeldag.

Samen met meer dan 1200 wandelaars mogen we terugblikken op het mooie natuurschoon dat Haspengouw rijk is.

Verslag: Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)