Wechelderzande hartje Antwerpense Kempen

Vanuit hun thuisbasis Wechelderzande organiseerden de Zandstappers vandaag de regionale Wandeldag Antwerpen Wandelt. De weersvoorspellingen waren niet al te rooskleurig, maar dat deerde ons niet. Wij trokken onze wandelschoenen aan om deel te nemen aan ‘Antwerpen Wandelt’. De start van dit wandelevenement was vanuit het parochiecentrum Zandfluiter. De wandelaars konden kiezen uit een brede waaier aan wandellussen van 4 tot 32 km. Wij kozen voor een trip van 20 km. Even wat centrumstraten trotseren vooraleer het parcours ons door het park van het kasteel Hof d’ Intere stuurt.

Het gebouw werd in 1649 opgericht door jonker Johan De Proost. Vanaf 1686 tot 1964 was Hof d’ Intere de pastorij van Wechelderzande, vanaf 1977 wordt het gebruikt als gemeenteraadszaal. Via rustige landelijke veldwegen gaat het in de richting van de Lilse Bergen. We bereiken het natuurgebied Bersegem, de Stille Kempen met zijn landduinen, heidevelden en dennenbossen. Even verderop passeren we de Achtzaligheden-boom, of wat er nog overblijft. De boom met zijn acht vertakkingen heeft al heel wat averij opgelopen, door bliksem en stormen. Ondertussen zijn we op de rustpost aangeland.

Na de koffie beginnen we aan een lus van ca 7 km, doorheen het natuurgebied van de Lilse Bergen, een uniek stukje Kempen. Voor we het beseffen zijn we terug en mogen we een tweede maal gaan rusten. Na rust rest ons alleen de terugweg. Het parcours stuurt ons via de Lilse Bergen naar de Warandeplas. De Warandeplas ontstond als zandwinningsput voor de aanleg van de E34. Een omvangrijke waterpartij die ligt tussen de bossen van de Rollekensbergen en de Visbeekvallei.

Verder stappend bereiken we de Visbeekvallei, één van de waardevolste beekvalleien van Vlaanderen. Moerassen, kwekrijke hooilanden, droge en natte heide, gagelstruwelen, je komt het hier allemaal tegen. Met wat geluk tref je hier ook Galloway runderen. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam er aan. Einde van een regenachtige natuurwandeling rondom Wechelderzande. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen