Vierdaagse van de IJzer 2019

Van 20 tot en met 23 augustus 2019, was er de 47ste Internationale voettocht van Defensie, in West-Vlaanderen. Met als doel, de band tussen Defensie en de samenleving te versterken door militairen en burgers samen te brengen tijdens een gemeenschappelijke, sportieve inspanning.

Dag 1  : Op dinsdag was de start van de 4daagse aan de Sint-Niklaaskerk in Koksijde-Oostduinkerke. Zon – zee – strand – dijk en de duinen, stonden op het programma. De blikvanger aan de kust is de Hoge Blekker (de hoogste duin : 33 meter) in een natuurreservaat. Het domein is 18 ha groot en maakt deel uit van een omvangrijk duincomplex. De duin die blinkt (blekt) is een kuitenbijter, maar prachtig om bovenaan de top de natuur te bewonderen, en te genieten. De jaarlijkse gastronomische garnalensoep was terug subliem, aangeboden door de Koninklijke Orde van de Paardenvisser. Unesco immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Dag 2 : Op woensdag starten de wandelaars op de Grote Markt te Diksmuide. Het was stappen voorbij de IJzertoren met een Diksmuidse boterkoek in de hand. De imponerende IJzertoren staat er als een baken van vrede, die over de regio waakt. Het leed van toen wordt nooit vergeten. Het nieuw provinciedomein de IJzerboomgaard, een waterrijk recreatiegebied, mochten we doorwandelen. En de tocht ging verder landelijk door de dorpen Nieuwkapelle en Sint-Jacobs-Kapelle, terug naar Diksmuide.

Dag 3 : Op donderdag was de start terug vanop de Grote Markt te Poperinge. De mooie historische gebouwen op de Markt, kon men reeds bewonderen van bij de start. Poperinge bezit eveneens belangrijke militaire begraafplaatsen, met vele gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Waar de wandelaars even konden bezinnen en herdenken op een respectvolle manier. Poperinge is “hop”, enkele hopvelden wandelden we langs, een typisch beeld van deze prachtige stad. De Westvleteren trappist smaakte bij vele wandelaars, in de taverne “In de Vrede”. Het was nog pittig stappen nadien… maar genoten hadden ze zeker!

Dag 4 : Op vrijdag was de start op de Grote Markt in Ieper, en aankomst aan de Torrepoortwijk. Op de laatste dag van deze 4daagse, was het iets vroeger vertrekken. Om het herdenkingsmoment onder de Menenpoort met de Last Post en aansluitend het slotdefilé, niet te missen. We wandelden door deze grote Vlaamse lakenstad met zijn imposante Lakenhallen en Belfort. Langs de Dikkebusvijver (36 hec) wandelen, was genieten. WO I en WO II is hier in Ieper nog steeds tastbaar, een bloederige wrede geschiedenis. “Lest we forget”. De prachtige vergezichten tot ver over de schreve (de grens België – Frankrijk) was adembenemend. Aan de Torrepoortwijk, onder de Menenpoort, werd er plechtig afscheid genomen van deze 47ste editie van de 4daagse van de IJzer. Tot volgend jaar met start op 18 augustus 2020. Herdenken is Vrede bewaren.

We kregen op deze 4daagse onontdekte plekjes in de Westhoek en een kennismaking met de historische waarde van deze regio. Het was terug top. En we wandelden voor het goede doel. WSVL samen met de 4daagse van de IJzer, en de wandelaars dragen hun steentje bij aan verscheidene instellingen en verenigingen. Waarvoor aan allen dank en proficiat.

Bekijk de fotoreportage van Frans DeflemBirger Coulier : Koksijde – Oostduinkerke

Bekijk de fotoreportage van Frans DeflemPatrick Oliver : Diksmuide

Bekijk de fotoreportage van Frans DeflemBirger Coulier : Poperinge

Bekijk de fotoreportage van Frans DeflemPatrick Oliver (+Parade) : Ieper