Vlaams-Brabant wandelt in Kampenhout

Vanuit hun thuisbasis Kampenhout organiseerden De Witloofstappers en -trappers vandaag de regionale Wandeldag ‘Vlaams-Brabant Wandelt’. Kampenhout is gelegen in de Brabantse laagvlakte en is bekend als dé witloofstreek van Midden-Brabant. De start van dit wandelevenement was vanuit de plaatselijke sporthal. De wandelaars konden kiezen uit een brede waaier aan wandellussen van 6 tot 50 km. Voor de allerkleinsten was er een blote voetenpad met diverse ondergronden uitgewerkt.

Een blik op de wandelkaarten besluit ons vandaag ondanks de warmte toch voor een trip van 25 km te kiezen. Eens we de bebouwde kom uit zijn, stappen we in een rustige groene omgeving, langs de beboste oevers van de Molenbeek.

We bereiken het natuurgebied van het Weisetterbos of Liesbethbos een ca 35 ha groot bos op de grens van Kampenhout en Boortmeerbeek. We passeren de 17de-eeuwse Sint-Jozefshoeve. Het is de oudste nog helemaal intact gebleven hoeve in Boortmeerbeek, die verwoestingen van de oorlogen sedert de 17de eeuw heeft getrotseerd. Er volgt nog een passage langs de oevers van de Weisetterbeek, via het gehucht de ‘Geilroede’ bereiken we de rustpost in zaal Pax. Na rustpauze gaat het verder, via de smalle slingerende bospaadjes van de bossen van Kampelaar, Rotbos en het Hellebos, in de richting van Berg.

De naam Hellebos heeft niets te maken met de hel, maar wellicht met de benaming ‘lelleveld’. In het hoefijzervormig bos ligt een akkergebied met deze naam. De rustpost in Berg komt met rasse schreden naderbij, tijd om een pauze in te lassen. Na rust kunnen we verder, stappend in de richting van Nederokkerzeel. Via een deel van het natuurgebied Torfbroek, bereiken we het zogezegde niemandsland. Waar vliegtuigen hun daling in zetten naar Zaventem, een weids vlak gebied met uitgestrekte akkers. Verder stappend over landelijke veldwegen, waar de vliegtuigen die boven je hoofd vliegen, het wel speciaal maken. Ondertussen zijn we op de rustpost in Nederokkerzeel aangeland.

Na rust zijn we klaar om de resterende slotkilometers aan te vangen. Een landelijke weg brengt ons terug naar het natuurgebied van het Torfbroek. Even verderop bereiken we het ca 100 ha grote natuurgebied van het Silsombos. Het gebied maakt deel uit van ‘De Groene Vallei’. Bij het verlaten van het bos stuurt het parcours ons over de Weesbeek en de Molenbeek die elkaar kruisen, verder gaat het door de landelijke ‘Kiekenbeemden’. Even verderop passeren we het kasteel Wilder en de Kampense golfterreinen. Via de Wilderse dreef met zijn 100 platanen bereiken we de sporthal. Meteen het einde van een prachtige natuurwandeling. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie. Er rest ons nog alleen te genieten van een fris Witloof biertje, santé.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans Deflem