Door bos en natuurgebieden in Lummen.

Het zou vandaag weer een broeierig warme dag worden, dus begeven we ons al vroeg naar Lummen om er deel te nemen aan de Kermistocht, georganiseerd door club De Lummense Dalmatiërs. Vlug ingeschreven in de vertreklocatie Oosterhof gaan we op pad op het parcours van de 13km en na enkele straatjes bevinden we ons in een welgekome schaduwrijk bos van de Willekensberg. Geleidelijk aan stijgt het pad tot we op het hoogste punt komen, waar we passeren langs de mooie kapel Onze Lieve vrouw van de Beukenboom (zie link). Achter deze kapel bevindt zich een monumentale rode beukenboom die de prijs won van Europese boom van het jaar 2018.

Deze merkwaardige en unieke boom staat op een verhoogde terp die hij als het ware omarmt met zijn wortels. Vóór de boom staan er in de grond eigenaardige betonnen stutten. Deze zouden in de naoorlogse periode gediend hebben om planken op te leggen zodat men al zittend misvieringen en toneelstukjes kon bijwonen in openlucht. Al dalend door de Willekensberg komen we terug in bebouwd gebied waar we de controlepost in de Harmoniezaal bereiken. Na een deugddoende verfrissing trekken we verder weer door bosrijk gebied met smalle, kronkelende en op en neer gaande paadjes, heerlijk in de schaduw. Even verder bereiken we de Schalbroekvijvers die echter gedeeltelijk droog staan door verbeteringswerken.

We wandelen langs de Mangelbeek en tussen de vijvers door waar toch nog menige watervogel te bespeuren valt. Daarna komen we in meer open grasland gebied, kruisen de Voortbeek om daarna het natuurgebied Lummens Broek te betreden. Ook hier staan de vijvers droog, door de aanhoudende warme perioden. Er mag dus nog heel wat regen vallen om onze natuurgebieden weer op peil te krijgen. De pijltjes leiden ons verder nog langs het park van het Kasteel Het Hamel om daarna de vertreklocatie in ’t vizier te krijgen.

Weeral een pracht van een wandeltocht die zeer nauwkeurig en overvloedig uitgepijld is, een bravo aan de uitpijlers. Wij danken bestuur en alle medewerkers, zowel binnen als buiten de zalen, voor de puike organisatie en vriendelijke ontvangst. Een aanrader voor iedere wandel liefhebber.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise