Op stap langs De Merode

Dinsdag organiseerde wandelclub WSC Langdorp voor de eerste keer de Molentocht. De start van de wandeling had plaats in de feestzaal Den Abt in de gemeente Wolfsdonk. Er was keuze tussen meerdere afstanden vanaf 4 t.e.m. 28 km. Bij de meeste afstanden wandel je in het groen tussen Wolfsdonk en Gijmel, het Hageland en de Kempen.

Ik koos voor de 16 km. Onderweg volgden we regelmatig de bordjes “De Merode”. Het natuurgebied “De Merode” ligt in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Het heeft een rijke adellijke geschiedenis. Onmiddellijk zaten we in het groen. Via een voetpad bereikten we het Kabouterland. Na rustig verder stappen komen we langs de Heimolen. De molen is gebouwd in 1662 en is de oudste van Vlaanderen. Het is eigendom van de vrijwilligers Natuurpunt. Als er genoeg wind is tijdens de zomermaanden kan er elke zondag gemalen worden. De Heimolen ligt in het gebied Molenheide. Van de purperheide is er jammer genoeg niet veel van overgebleven. Vroeger gebruikten de boeren de toplaag van de heide als strooisel voor hun stallen. In de plaats kwamen er vele jonge heideplantjes tevoorschijn. Het gebruik is allang verdwenen, nu staan er dennen.

Eens uit het Molenheidegebied wandelen we over de Herseltse beek die zich doortrekt in het bos. Zo kwamen we in het natuurreservaat Langdonken. Het natuurgebied Langdonken ligt in de Zuiderkempen. Je wandelt tussen de heide, hooilanden, bossen en akkers. Dit gebied is rijk aan fauna en flora. Na enkele rustige landelijke wegeltjes bereiken we de zaal Wolfsdonk. Het was een mooie wandeling. Proficiat aan de wandelclub WSC Langdorp.

Tekst: Theo Vallons

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Theo Vallons)